Rundveehouderij

Achtergrond

GDT populair doel voor strafexpeditie

Een hele groep zuivelhandelaren, verwerkers en misschien ook wel enkele boeren zou momenteel het liefst een strafexpeditie ondernemen tegen zuivelhandelsplatform GDT van Fonterra. Misschien zit Fonterra zelf ook wel tussen die vrijwilligers in spe.

De gerealiseerde prijzen op dit handelsplatform blijven namelijk maar dalen. De GDT index staat al op 634 punten. Dat is niet ver meer af van het record-dieptepunt van februari 2009. Toen stond de index op 580 punten. En wat lijkt het lang geleden dat het record van 1.573 werd aangetikt. Dat was in april 2013.

De al maar dalende zuivelnoteringen van het GDT, die wereldwijd hun echo vinden, maken dat kopers van zuivelproducten zich na elke nieuwe veiling opnieuw bekocht voelen. Het had immers nog goedkoper gekund. De Nieuw-Zeelandse leden van Fonterra beleven nu ongetwijfeld ook weinig lol aan het bedenksel van hun voormalige toplieden Ferrier en Van der Heiden. Misschien goed om dat even te bedenken bij alle kritiek op Spierings en Wilson nu.

De hele zuivel dobbert mee in het bootje van de GDT, en het wachten is tot de spreekwoordelijke wal het schip keert. Het beroerde is alleen dat niemand de wal nog ziet. In een poging tot schadereductie geven grote zuivelconcerns hun verkopers opdracht om even erg kalm aan te doen. Het is nu niet het moment voor uitverkoop. Hopelijk droogt het aanbod ooit op en ontstaat er weer vraag. Als die hard aantrekt, is er wat om te kunnen verkopen. Tot die tijd dalen de noteringen en is er wat licht, technisch herstel bij de vloeibare producten.

prognose: aanhoudende prijsdruk

Of registreer je om te kunnen reageren.