Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Euro verliest aantrekkelijke zwakte op exportmarkt steeds meer

De Nederlandse melkveehouder krijgt de komende maanden nog meer voor de kiezen dan nu, aldus Fonterra-baas Theo Spierings.

Hij is weer in Nederland als onderdeel van de jaarlijkse 'tour d'Europe' en woonde woensdag met een grote Fonterra-delegatie de feestelijke opening bij van de nieuwe zuivelfabriek in Heerenveen. Binnenskamers denken de zuivelbazen in Nederland hetzelfde, maar niemand wil als eerste naar een kwartje zakken.

Dat, of nog minder is wel zo'n beetje de zuivelwaarde. FrieslandCampina houdt de garantieprijs wijselijk nog even rond de 30 cent. Geen van de belangrijke zuivelgrondstoffen - melkpoeders, kaas, wei of boter/room (meestal een combinatie daarvan) renderen nu dermate dat van hun huidige opbrengsten een melkprijs van 29 of 30 cent kan worden betaald. Foliekaas noteert nog steeds rond de €2,00 per kilo. Natuurkaas doet het iets beter (maar worden in kleinere volumes gemaakt). Magere melkpoeder schuurt tegen de interventieprijs aan, zeg maar: 22 cent. Volle melkpoeder brengt net iets meer op, maar dat moet ook. De melkveehouderij mag dankbaar zijn voor de bufferende werking van haar coöperaties en de meebewegende particulieren.

Roomnotering omlaag

Wil de beweging verder naar beneden worden gestopt, dan moet er wel heel snel iets positiefs gebeuren, maar niemand heeft daar nog enig zicht op. Ook de roomnotering, die de laatste maanden relatief hoog bleef, beweegt omlaag. Een stevig bijkomend probleem is de euro. Die stond lang vrij gunstig tegenover de dollar, maar steeds minder. Gevolg: moeizamere export.

Laatste reacties

 • poldes


  onrendabele zuivelfabrieken en opslagen bouwen.om een ander concurrent multinational te laten zien uit prestige overweging. en met een grijns op het gezicht de boeren voorbereiden op minder dan nodig om kosten te dekken uit te willen betalen. ja harde zakenlui ,maar als deze zo deskundi en harde/goede onderhandelaars zouden zijn;dan snap ik niet waarom deze haar zuivel ver onder de kostprijs af zetten en nog op het einde van het jaar grote winsten bijschrijven .

  Wat is de drive van deze grote gezichten? is het vermarkten met verlies het motief? of is het bij geen marge uit de verkoop van zuivel dan vullen de boertjes het wel aan doordat wij gewoon zeggen dat gemaakte kaas en poeders niet nodig zijn?    wat is de boodschap?   (misschien wel hap ik heb je)

 • Fermer

  @poldes, het gaat om de afzet met toegevoegde waarde. De verwaarding van de melk is bij melkfabrieken erg verschillend. heeft een fabriek te veel aanvoer, dan kan men slechts bulkproducten fabriceren, of de boerderijmelk direct doorverkopen. Goede coop's met een beperkte melkhoeveelheid kunnen (nog) goed uitbetalen, coop's met teveel melk zakken in melkprijs door de moeizame afzet van bulk. Grote winsten zie je slechts bij particulieren die hun aanvoer beperken en veel toegevoegde waarde genereren, zij zullen slechts een gemiddelde boerderijmelk prijs (hoeven te) betalen.
  Zuivelfabrieken op zich zijn nooit onrendabel, de melkprijs bij de boer zal steeds de sluitpost zijn. Opslagen kunnen rendabel zijn, maar dan moet de periode met een veel te hoge aanvoer van boerderijmelk niet te lang zijn.
  Wat is de drive van deze grote gezichten, of moet je zeggen wat is de drive van de EU-melkboeren om de markt willens en wetens te overspoelen? Slechts de multinationals varen hier wel bij, jou grote gezichten, zij verwerken elke liter melk met een redelijke marge voor henzelf.

 • koestal

  jaloezie van Theo Spiering?,Fronterra zou over juli helemaal geen melkgeld uitbetalen,staan zeker alle koeien droog in NZ

 • hansvanbergen

  Zie je vaak. Men emigeerd naar een land waar alles veeeeel beter is en vervolgens is men toch continu in Nederland. Als je zo,n functie bij zo,n bedrijf aan de andere kant van de wereld hebt wat moet je dan hier?? Friesland Campina betaald gewoon de prestatieprijs. Gebasseerd op zoveel miljard kg melk uit de omgeving. Punt. Al het gezever eromheen wat ze zouden willen en doen is onzin. Men is verplicht dit te doen en ze houden zich eraan. En andere bedrijven richten zich weer naar hun.

  Zie je ook altijd. Mensen emigreren en blijven hangen in de tijd dat ze weggingen. dat zich in Nederland ook allerlei ontwikkelingen voordoen heeft men niet in de gaten. dat Spiering de melkprijs ontwikkeling in Nederland niet snapt is op zijn minst opmerkelijk! Of is het gewoon een domme smoes omdat hun een paar maanden helemaal iks uitbetaalden??

 • albers.willem

  Het komt hem natuurlijk wel goed uit als FC zakt in prijs... Dan kan hij zijn slechte prijs makkelijker goedpraten (thuis) in NZ.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.