Rundveehouderij

Achtergrond 41 reacties

Zuivelindustrie aanvaardt pijn in stilte

Somberheid troef op de zuivelmarkt, helaas. Het I-woord wordt zo veel mogelijk vermeden, maar zit in vrijwel alle hoofden.

Mageremelkpoeder voor veevoerdoelen zit ondertussen al lang onder de magische grens van €1698 per ton, mager poeder voor humane consumptie schurkt er tegen aan.

De zuivelindustrie doet echter z'n best nog enige stand op te houden. De volumes die bij de Europese Commissie worden aangemeld zijn nog steeds beperkt.

Op de kaasmarkt doen de prijzen ondertussen heel wat meer pijn. Met name bij de foliekazen. Daarbij is het laagste prijsniveau sinds 6,5 jaar bereikt. Sinds eind 2008 waren de prijzen voor foliekaas niet meer zo laag als nu (spotnotering rond de €1,90 per kilo). Wie niet hoeft, kan het best maar even geen foliekaas meer produceren. Helaas kan niet iedereen dat, en wie het wel kan, doet het ook niet altijd. Dat is dan vooral vanwege het bijproduct: de wei-eiwitten.

De sleutel voor betere zuivelprijzen ligt bij de melkveehouders. Zij leveren meer dan goed kan worden verkocht op de zuivelmarkt. Dat is voelbaar door de hele zuivelketen heen. Volgens sommige handelaren komen veel verwerkers door het beslag op de capaciteit niet eens meer toe aan het pakket van winst die er nog wel ligt, door het ontromen van melk. Magere melk en room (room is nog wel goed gevraagd) leveren meer op dan gewone rauwe melk, maar veel rauwe melk gaat onbewerkt de fabriek weer uit, tegen lage prijzen. Uiteindelijk komt een goedkope verwerker in Oost-Europa er misschien mee uit, maar de boer in West-Europa pakt het verlies.

Laatste reacties

 • boertje1971

  nog maar wat koeien laten komen uit duitsland en denemarken en MELKEN!!!!!!! jongens zo hard je kan

 • a van Gerwen

  @1 zouden die geïmporteerde koeien anders niet gemolken worden? 

 • tonny60

  zijn veelal IBR-koeien die anders geslacht zouden worden(ook leuk voor de buren.........)

 • boertje1971

  @toon, die duitsers en die denen zijn zo dom nog niet, las melken niets meer oplevert kan je ze beter voor €1600,- per stuk aan een nedelandseboer, die ze graag melkt waar geld bij moet...

 • boertje1971

  @toon, die duitsers en die denen zijn zo dom nog niet, als melken niets meer oplevert kan je ze beter voor €1600,- per stuk verkopen aan een nederlandseboer, die ze graag melkt waar geld bij moet...

 • Fermer

  en hoopt dat'ie straks ook nog steeds die vele koeien mag/moet melken vanwege z'n 'referentie', en dus die prijs nog lang laag zal houden.

 • joopi

  maak jullie nou maar druk over jullie eigen bedrijf dat is de enigste plek waar de oplossing ligt, niet bij de collega's

 • abtje

  Heeft de zuivelindustrie niet zo wie zo pijn? Allemaal verdubbelt in capaciteit en die verdubbeling in de aanvoer is er ook al niet.

 • boertje1971

  @joopi  ik hoef me niet druk te maken voer mijn bedrijf ,ik doe niet mee aan de ratrace maar heb door de grootheidswaanzin van anderen wel een veel lagere melkprijs!

 • gvanlaar

  goed gezegd dayo door al die waanzinnige collegas  krijgen wij ook een lage prijs!!! helemaal mee eens!!!!

 • koestal

  Die nieuwe fabrieken moeten veel melk hebben

 • farmer4life1

  Waarom was de melkprijs in 2013/2014 wel zo hoog? Er werd niet veel minder gemolken.... de markt heeft last van emoties. De piek ligt altijd rond deze tijd. 

  Als jullie zo 'goed' zitten dan is de lage melkprijs juist een zegen. Al die groeiers zitten nu in zak en as de Rabobank heeft al lang zitten schiften. Als de melkprijs nog een jaartje zo blijft kunnen jullie weer een hogere melkprijs verwachten. In NZ werden er in 1 week 52.000 koeien geslacht. 

 • hornblower

  Mijn voorstel zou zijn: de eerste 4 ton melk voor een superprijs, dan per ton afbouwende prijs. dus wie de markt verstoord door als maar uit te breiden en melk op de markt te dumpen met als gevolg dat ALLE melk die gelverd word . dus ook melk van de kleine boer voor dumpprijzen vanaf de boerderijen gaan , diegene moet worden ontmoedigd. met andere woorden de 'kleine' niet uitbreider, die overigens ook niet voor de mestproblematiek zorgd moet voor deze lage prijzen worden behoed. boven een miljoen  liter per bedrijf zou onrendabel moeten zijn.

 • Koen Franken

  Gewoon de markt zijn werk laten doen , diegene die nu al in de problemen zitten zijn de eertse afvallers , is dit nu niet , dan is dit straks . Het kaf word vanzelf van het koren gescheiden , met de betere ondermer als overblijver .

 • joopi

  @ hornblower  : ambtenaar ;)

 • Foxxy

  @14 het is niet de markt die zijn werk doet! Het zijn de inkopers ! Slechts een paar % meer melk tegenover meer dan 25% lagere opbrengstprijzen ! Afwachtende houding zorgt vanzelf voor schaarste,de grote concerns zullen vroeger of later moeten tekenen bij de grote zuiveraars,waardoor de kleinere een betere prijs kunnen maken

 • melkveehouder .

  Je hoeft geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om te begrijpen dat iedere handelaar verwacht dat na beëindiging van de quotering meer geproduceert gaat worden. En dan ga je dus rustig zitten en afwachten tot de prijs zakt. Maar ik geloof er geen barst van dat al na twee maanden een dusdanig volume wordt geproduceert wat de (normale) markt niet aankan. Maar goed, je publiceert het en hoopt dat veel mensen het lezen om geloofwaardig te worden. Dit soort stemmingmakerij heeft de boer altijd al veel schade berokkend.

 • eg wel

  een extra zware tijd voor l.t.o. aanhangers

 • gjh

  ROMIJN had gouden tijden belooft of houdt hij zijn LTO aanhangers weer voor de gek.

 • Koen Franken

  @ Foxxy , maar die paar procent die er nu teveel is die gaat er vanzelf weer af , ind als de markt zijn werk doet . Is in de andewre sectoren gewwon ook zo . Met als gevolg  sterke  , diepe dalen en korte pieken .

 • Vhouder

  allemaal schelden op de hardlopers maar over 10 jaar zijn dat de koeienboeren en die niks doen doen niet meer mee altijd zo geweest zal ook nu wel weer zo zijn , wil niet zeggen dat het mijn voorkeur heeft maar kijk om je heen de grote gaan verder de kleintjes stoppen uiteindelijk

 • Mozes

  Zowel in Amerika als in Denemarken zijn al genoeg hardlopers omgevallen. Ook in Nederland zullen er velen volgen. 

 • Vhouder

  inderdaad in amerika zijn grote omgevallen maar in de plaats zijn nog grotere gekomen er komen niet meer kleine mijn voorkeur gaat ook uit naar een normaal gezinsbedrijf

 • farmerbn

  Zoals al eerder hier beschreven hebben ze in frankrijk deze problemen al vorig jaar zien aankomen. Ze hebben dit opgelost door het instellen van een fabrieksquotum die gelijk is aan het oude quotum met daarop een verhoging navenant de markt. Ze werken met twee prijzen: een hoge voor het eerste gedeelte en een lagere voor het restant. Boeren die niet groeien krijgen geen pijn van boeren die teveel uitbreiden. Als je erg veel groeit in melkhoeveelheid dan heb je een veel lagere gemiddelde melkprijs en zul je dus je productie wel verlagen. Je bent in frankrijk niet verplicht om mee te doen met de ratrace. In nederland wel want als je niet groeit en toch een lagere melkprijs krijgt ga je kapot.

 • Fermer

  @farmerbn, boeren die niet groeien krijgen geen pijn van boeren die teveel uitbreiden? Jij weet toch ook wel dat de hoge prijs voor het eerste gedeelte verleden tijd is door het toegenomen aanbod? De A-prijs zal altijd op termijn de B-prijs volgen, niemand van de grote inkopers zal onnodig lang te veel betalen. En in Frankrijk heb je voor het B- quotum getekent bij de fabriek, die er wel afzet voor heeft  en winst op maakt,  dus je productie even verlagen omdat je er inderdaad geld op toe moet leggen zal in veel gevallen niet zo maar gaan. Tevens rekenen de fabrieken eerst je B-melk af, en heb je dat gelevert, dan pas kun je je A-melk volmelken. Of heb jij andere informatie?

 • japke33

  Je zou haast medelijden met de fabrieken krijgen. Gelukkig kunnen ze hun kosten doorberekenen in de melkprijs! Dus de enige die betaalt is de melkveehouder.

 • farmerbn

  Niet alle melkfabrieken zijn gelijk; er zijn bv cooperaties en privé-bedrijven. Sommige melkfabrieken kunnen beter omgaan met een hoger melkaanbod dan andere.Daarnaast is het altijd zo dat als de melkprijzen stijgen de melkfabrieken zeggen dat ze langlopende contracten hebben met de supermarkten zodat ze die prijsverhoging niet zo snel kunnen volgen maar als de prijzen zakken dan praten ze niet over die langlopende contracten en dalen ze meteen mee.

 • hornblower

  30 cent voor een liter/ kilo melk, en met al deze rompslomp erom heen , focus planet/ bedrijfsbezoeken/ behandelplannen/ 'maatschappelijk verantwoord ondernemen', de ledenboeren maar ja knikken op de vergaderingen van de melkfabrieken , met als veer in de kont, 'er werden kritiesche vragen gesteld'.maar alles wat de fabriek wil , weidegang, open stallen voor de nieuwkomers, de preek gaat erin als koek.en tot slot word de jaar rekening goed gekeurd door deze boeren??? bij hun eigen jaar rekening hebben ze de boekhouder bitter nodig, ik sta versteld!  en de leugens en vriendjespolitiek van LTO erbij  ( Schenk is al opgerot nu Romijn nog) . tis toch niet normaal meer??  mijn grootvader kreeg dezelfde prijs! zolang boeren uitbreiden en inovatief zijn zal de melkprijs nooit stijgen . ene als ik de verhalen van LTO lees , over dat we braaf moeten zijn , of als ik het informatie centrum es bel, denk ik vaak , de dominee had geen betere preek kunnen bedenken.  

 • Jaap39

  #28 maar veehouders trappen er altijd weer in om extra melk op de markt te brengen. Daar zit het grootste probleem. Wereldwijd minder produceren zal goed helpen. Al was het maar een half tot heel procentje. 

 • W Geverink

  Zit net de kijken naar een info filmpje van Afimilk op youtube. Dat gaat over de bouw van twaalf melkveebedrijven keer 30000 koeien in Vietnam. 

 • koestal

  Heeft iedere melkveehouder z,n kritische melkprijs al bijgesteld nadat de nieuwe stal klaar was !

 • Demeter Griend

  Ik hou het met 20 centen nog makkelijk vol, heb een vrouw die vet verdient.

 • W Geverink

  Ik hou het zelfs met 15 cent zonder problemen tien jaar vol. Ik heb geen koeien.

 • jozef frans

  gaan dezelfde kant op als de varkensboeren de vrouw buitenshuis werken voor de dagelijkse kost grote stallen bijzetten vol met koeien en maar werken voor de bank en einde loopbaan niets over dan versleten stal waar ze geen kant mee opkunnen en moeten betalen om hem af te breken resultaat versleten benen en rug enleven in armoede van pensioen

 • hornblower

  met jozef frans ben ik het mee eens, ik had het niet beter kunnen 'verwoorden '. Nog effe een geheugensteuntje: de Rabo bank adviseerde voor jaren terug : beter je land verkopen en koop en maar melkquotum voor weer, de waarde van het land was toch maar dood kapitaal, aldus de Rabo bank  toen.  diegenhe die dit advies heeft opgevolgd zit nu dus met wat jozef frans hier schrijft.

 • gjh

  hornblower helemaal goed omschreven. ik had het niet beter gekund

 • joannes

  Kwaliteitsverbetering en uitbreiding van volume gaat altijd samen met consolidatie of te wel verzamelen van gelijksoortige aktiviteiten om de extra aktiviteiten tegen een verkoopbare prijs in de markt te zetten. Verkoopbaar betekent hier dat het volume ook daadwerkelijk een koper vindt. Zo is in het begin de melkfabriek ontwikkeld in coöperatie en vanuit de melkfabriek via consolidaties zijn er wereld spelers voor melkproducten gegroeid  a la FC. Het produceren van de benodigde melk bleef ambachtelijk en natuurlijk tot de (melk) machine en de tractor. Vanaf dat moment is het een technologische race geworden waar het principe meer volume om die extra kwaliteit, in het geval van de boerderij, mechanisering, te financieren. Het is de val waar iedereen in zit en NL, met haar hoge export aandeel,misshien wel het diepst. Nu de maatschappij allerlei extra eisen via de Politiek gaat bedingen valt de relatief goedkope uitbreidings mogelijkheid weg voor extra innovatie kosten en dit gooit de gehele ontwikkeling op slot. Met de Boeren in de val! 

 • Koen Franken

  Jullie hadden een voorbeeld aan de varkens en kippen hoe het dus NIET moet , TEVEEL produceren , en toch gebeurt het . In slechts enkele maanden tijd heeft de melkveehouderij zich opgezadeld met enorme problemen , waarvan de oorzaak is de overproductie , met als gevolg dalende prijzen , fosfaatplafond , maar ook door de schaalvergroting holt het imago van de melkveehouderij achteruit . Zie de tv uitzendingen van de afgelopen tijd waarin steeds maar weer geprobeerd word om de melkveehouderij een een kwaad daglicht te stellen .

 • Mozes

  @Arie Manders, waarom was de melkprijs in 2009 nog veel lager dan nu? 

 • hornblower

  ik dacht dat ZEMBLA  de melkveehouderij niet in een kwaad daglicht heeft gesteld. hetgaat steeds over die grote boeren maar er zijn ook leutje boerkes. ook in zembla , eentje die niet had uitgebreid en alles biologisch doet. nou hoeft ook niet iedereen op de biologische toer, maare de agrarische wereld bestaat uit meer dingen dan uit gras / melk  en stront dacht ik.  het is niet aan de regering of aan lto, maar aan de boeren zelf of ze zich willen dood werken. trouwens echt een nederlandse gewoonte, in andere landen doen ze het gelukkig wat rustiger aan , anders was er nog meer overschot. waar trouwens de kleine inlandse boer hier ook niet aan meewerkt ( te).

 • Koen Franken


  @ Moses , even wachten het jaar is nog maar halfweg .

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.