Rundveehouderij

Achtergrond

Worstkoeien 5 cent per kilo goedkoper

De handel in slachtkoeien verloopt duidelijk rustiger. Ook op de veemarkt in Bunnik was dit maandagochtend merkbaar.

Vooral de worstkoeien werden moeizaam verkocht, de prijs van deze koeien daalde dan ook met 5 cent per kilo. Ook de wat dikkere koeien werden matig verkocht maar de prijs bleef nog wel op niveau.

Het aanbod van slachtkoeien blijft ondertussen krap. Tot en met week 24 zijn er bijna 210.000 runderen geslacht. Dit is ruim 8 procent minder dan vorig jaar, dit komt neer op bijna 18.500 minder slachtingen. Hoewel het aantal slachtingen nog niet oploopt, is de handel erg rustig en wordt deze naar verwachting in de komende weken nog rustiger.

De zomervakantie staat nu echt voor de deur en de vraag naar rundvlees, voornamelijk gehaktproducten en runderlappen, neemt af. De zomer staat daarmee traditioneel voor lagere prijzen en een tamme handel. Dat zal dit jaar niet veel anders zijn. Het kleine aanbod kan er echter wel voor zorgen dat de prijs minder vlot daalt.

Na 1 juli wordt er echter een grotere uitstoot van koeien verwacht, melkveehouders hopen dan meer zekerheid te krijgen over de fosfaatoverschrijding. Handelaren vrezen na die datum een flinke prijsdaling.

Prognose: prijs onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.