Rundveehouderij

Achtergrond 10 reacties

Flinke klappen voor Europese zuivelmarkt

Een slechte week was het voor de Europese zuivelmarkt. Eerst was er de tweewekelijkse GDT-veiling van Fonterra, waar alle signalen weer verder op rood gingen. Daarna kwam het nieuws over de grote Algerije-tender, dat zo mogelijk nog harder aankwam.

Nieuw-Zeeland sleepte naar verluidt de hele order voor vollemelkpoeder in de wacht en vierde ondanks de GDT-veiling toch nog een feestje. Vervolgens was de kater voor Europa, want die greep naast de order. Misschien dat de Europese zuivelindustrie als troostprijs nog een 30.000 ton mageremelkpoeder mag leveren, maar veel zoden zet dat ook niet aan de dijk.

De Europese zuivelhandel (en industrie), die juist deze dagen het jaarcongres heeft in Antwerpen, zit er ongetwijfeld over te somberen. Vooral de psychologische klap van de ONIL-tender is groot. Als Europa al geen flinke vracht melkpoeder meer kan verkopen aan Algerije, waar moeten die zich opstapelende overschotten dan heen?

Mageremelkpoeder onder interventieprijs

Mageremelkpoeder wordt ruim onder de interventieprijs (€1698 per ton) verkocht. Velen denken dat het moment is aangebroken voor de grote zuivelproducenten om flinke volumes in te leveren bij de Europese Commissie, al was het maar als signaal aan de boeren: Wie grote volumes onverkocht product onder het interventieniveau moet inleveren, kan een melkprijs van 30 cent niet lang meer volhouden. En niet alleen de poederprijs doet het slecht. Goudse foliekaas wordt op de spotmarkt tussen de €1,80 en €1,90 per kilo verkocht. Dat is niet meer gezien sinds 2009.

Prognose: lagere prijzen.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  cme dairy class III checken. Hoe is dat dan te verklaren Klaas? Graag jouw visie of onderzoek hiernaar.

 • klaas.van.der.horst1

  @Zuperboer. Waar doel je precies op? De Amerikaanse markt is momenteel weinig relevant voor wat er op de wereld gebeurt: weinig export, weinig import, weinig beïnvloeding. Dan is class III melk ook nog eens een vloeibaar product - van groot belang voor de boeren in VS, maar zegt nu dus weinig voor de rest vd wereld.

 • vanbedaf

  Class III : melk voor kaasproduktie

 • hornblower

  Als het over deze prijzen gaat ( wereldmarkt dus) moeten vooral de grote groeiers van de laatste jaren niet zeuren, we hebben onze BEVRIJDINGSDAG toch geviert? Ik denk dat er voor diegene die zwaar onder de hypotheek zitten weinig goeds meer in het vat zit. En voorwat de winstmargers? Die zijn er als de melk de boerderij heeft verlaten. De boeren werken zich kapot voor de heren en dames die met een mooi kostum achter het buro ziten en vertellen dat het straks weer beter gaat.

 • W Geverink

  LTO had mooie praatjes velen zijn er in gestonken. Ik zou zeggen gas op de plank en melk gewoon zoveel mogelijk zodat je het verlies over meer liters kunt uitstrijken.

 • jfvanbruchem1

  toch mooi dat LTO er is

 • tonny60

  siem-jan zag de bui al hangen ...........

 • Zuperboer

  Ik doel hier op: Er is toch sprake van een wereldzuivelmarkt. Waarom vloeit de EU/NZ melk niet net zo gemakkelijk de USA binnen als het prijsniveau daar 20-25% boven ons prijspeil ligt? Als ik jouw verklaring lees over ex- en import dan doen zij dus aan protectie. Ik was er benieuwd naar omdat de laatste jaren het wereldprijspeil redelijk universeel was voor de 3/4 grote spelers.

 • landboer


  Waar de overschotten het grootst zijn is de prijs het laagst, lijkt mij vrij logisch zuperboer!

 • klaas.van.der.horst1

  @zuperboer: De VS heeft een grote binnenlands markt, waar tekorten zijn, mede door de droogte in het Westen. De Amerikanen kunnen het laatste jaar echter slecht exporteren, omdat de dollar relatief duur is geworden. Zuivel uit de EU of NZ gaat soms mondjesmaat de VS in. Wisselkoersen spelen een rol, maar er is ook nog altijd protectie. Niet voor niks  wordt gewerkt aan een TTIP-verdrag. In de voorbije maanden is wel boter naar de VS gegaan, en natuurlijk flink wat kaas, vooral de duurdere soorten.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.