Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Wisselkoers maakt EU-zuivelmarkt minder concurrerend

De vloeibare markt is weer een klein beetje hersteld van de dip eind vorige week.

Sommige bronnen repten toen van een crash van de spotmarkt. Voor de Nederlandse spotmarkt behoeft dat enige nuancering. De prijzen daar zijn wel flink gedaald, tot een niveau van om en nabij de 20 cent per kilo. Dat is duidelijk niet meer garantieprijs-conform, toch gaat het op de spotmarkt voor rauwe Nederlandse melk minder slecht dan op bijvoorbeeld de Franse markt. Daar worden al veel langer, veel lagere prijzen genoteerd, tot 10 cent of minder. In Duitsland echter is de prijs (gecorrigeerd voor gehaltes) weer meer te vergelijken met die in Nederland.

Ook de prijs voor mageremelkconcentraat is weer iets opgeveerd. Duits concentraat meer dan Frans of Brits. De markt voor room doet het beter. Daar zijn de prijzen duidelijk in herstel.

Belangrijker voor de export - en slechter - is evenwel de sterker wordende euro ten opzichte van de dollar. Daardoor is het voor Europese exporteurs lastiger om te concurreren ten opzichte van andere aanbieders, terwijl Europa die export wel heel hard nodig heeft. De uitvoer van mageremelkpoeder moet blijven doorgaan, wil Europa geen grote voorraden opbouwen. Gevolg op korte termijn is dat mageremelkpoeder weer voor minder euro's de grens over moet en dat het interventieniveau opnieuw dichterbij komt.

De zuivel heeft dringend nieuwe vraag nodig, maar waar moet die vandaan komen? In China lijken ook de gewone consumenten het te laten afweten, de achterliggende reden waarom Chinese inkopers zich zo lang gedeisd houden.

Prognose: dalende poederprijzen.

Eén reactie

  • boeren

    Ik meende dat ECB miljarden in europa pompte en dat daardoor de € laag zou blijven. Wie het weet mag het zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.