Rundveehouderij

Achtergrond

Op micro-niveau positief, op macro-niveau blijft markt slecht

Op micro-niveau deed de zuivelmarkt het deze week iets beter, op macro-niveau gaat het helaas voor de melkveehouderij nog lang niet de goede kant op.

Hoewel de melkaanvoer flink omhoog blijft gaan, is de spotmarkt, en in het kielzog daarvan de markt voor vloeibare zuivel licht hersteld. De spotmelkprijs ging een kleine 4 cent omhoog, naar zo'n 23,5 cent per kilo franco geleverd. De roomprijs steeg naar zo'n €3.300 per ton, de prijs voor concentraat ging naar zo'n €1.100 per ton.

Het herstel van de spotmelkprijs heeft volgens kenners echter meer te maken met het feit dat de grote verwerkers minder rauwe melk op de markt zetten dan met de melkaanvoer. Door meer melk zelf te verwerken - de aantrekkelijkste optie als rauwe melk erg laag geprijsd is - kwam er minder vloeibaar product op de 'overschotmarkt'.

De markt voor de grote producten - melkpoeder, kaas, wei en ook boter - staat verder onder druk. Vollemelkpoeder is al lang geen vlot lopende handelsproduct, maar dat blijkt nog niet erg uit de noteringen. Die staan nu ook steeds verder onder druk. De prijzen voor mageremelkpoeder blijven dalen, behalve die voor melkpoeder voor veevoerdoelen. Dit product noteert echter al voor de tweede week op rij onder interventieniveau. Zelfs het nieuws over nieuwe exportorders kan momenteel de mageremelkpoederprijs niet opkrikken.

De foliekaasmarkt ligt er even triest bij. Het prijsniveau ligt hier rond de €2,20 per kilo. Natuurkaas doet het gelukkig beter en brengt nog steeds ongeveer een euro meer op. De weiprijs daalt ondertussen ook.

Prognose: verdere prijsdalingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.