Rundveehouderij

Achtergrond

Melkpoedernotering blijft tegen interventie aanschurken

De zuivelmarkt staat er helemaal niet goed voor, maar het kon nog behoorlijk slechter.

Dit klinkt als een dooddoener, maar het is wel waar. Op de Fonterra-veiling van eerder deze week stonden alle belangrijke indicatoren weer op rood, maar volle melkpoeder daalde minder dan gevreesd. Zuive NL wist er ook niet meer van te maken. De noteringen voor mageremelkpoeder schurken tegen het interventieniveau aan. Mager poeder voor veevoer zit al weken onder dit niveau. De notering voor vollemelkpoeder staat ook onder druk, maar daarin is in de EU niet veel handel. Of de melkpoederprijzen nog verder omlaag gaan, is de vraag. Sommige handelaren denken van niet.

Lessen

Dat is omdat bedrijven als FrieslandCampina en grote handelaren lessen hebben getrokken uit de interventieperiode van 2009/2010. Toen heeft de Europese Commissie goud geld verdiend aan opkoop van laag geprijsde melkpoeder en het later weer op de markt brengen ervan. Waarom zouden zuivelbedrijven dit niet zelf kunnen? Sommige bedrijven met een goed gevulde kas houden zelf melkpoeder in bewaring, andere maken gebruik van financiële constructies, die samen met banken zijn ontwikkeld. De wetenschap dat de melkpoedernotering niet onder de €1698 daalt, is geruststellend. Daar ligt de (interventie)ondergrens. Met die wetenschap kunnen bedrijven gerust zelf 'interventie' toepassen (gebeurt waarschijnlijk al) en wachten op herstel van de markt.

Dalen

In andere marktsegmenten kan dat niet, en dalen de noteringen door: foliekaas minder dan €2,20, room €2,45. De markt voor melkconcentraat steeg onverwacht, vooral door extra vraag uit Italië. Spotmelk herstelde ook fors.

Prognose: lagere noteringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.