Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactielaatste update:21 mei 2015

Dure kalveren dankzij gesekst sperma

Jan-Willem en Herman Bakhuis maken al acht jaar gebruik van gesekst sperma. Economisch levert het ze voordeel op.

De Bakhuisen behoren tot de pioniers met het gebruik van gesekst sperma in Nederland. Ze zagen de voordelen ervan al vroeg in, aldus Jan-Willem. “We gebruikten voorheen ook al wel Belgisch Witblauw-stieren op het ondereind. Maar dankzij gesekst sperma kunnen we meer koeien met Belgisch Witblauw insemineren.”

Pinken dragen makkelijker dan koeien

Bakhuis gebruikt het gesekste sperma alleen op de pinken. Na twee inseminaties met dit sperma volgt eventueel conventioneel sperma. “Maar gemiddeld hebben we 1,6 rietje per dracht nodig.” Een kwart van de koeien wordt met een conventionele fokstier geïnsemineerd; driekwart met Belgisch Witblauw. Het voordeel van gesekst sperma bij pinken is dat deze gemakkelijker dragen dan koeien. Een bijkomend voordeel noemt hij de makkelijke geboortes.

Vakkundig gebruik

De pinken staan op een tweede locatie van het bedrijf. Net als op de thuislocatie, staat er een spermavat met voldoende sperma om drie maanden vooruit te kunnen. Gebruik van het dure sperma gebeurt vakkundig door de inseminator van CRV.

Betere kwaliteit dan paar jaar geleden

Grote nadelen of beperkingen kent Bakhuis niet. Van niet alle stieren is gesekst sperma beschikbaar, maar het gesekste sperma is wel van de betere stieren. Ook vindt hij de kwaliteit beter dan enkele jaren geleden. Bovendien worden de beste fokstieren nog altijd op een kwart van de koeien gebruikt. Het belangrijkste nadeel, hogere kosten van het sperma, worden volledig gecompenseerd door hogere omzet en aanwas.

Hogere opbrengsten

Een Belgisch Witblauw-kalf brengt gemiddeld € 130 meer op dan een kalf van een fokstier. Dat is € 7.800 per jaar. De extra kosten voor gesekst sperma zijn € 2.688 per jaar. “Gesekst sperma bij de pinken geeft minder afkalfproblemen en € 5.000 extra saldo.”

Het hele artikel is te lezen in Boerderij 34 van 19 mei.

Rene Stevens

Eén reactie

  • tikka


    Een aantal dieren 3 weken langer voeren vanwege de slechtere bevruchting kost ook wat. Ik heb ook de indruk dat de kwaliteit van het gesexte sperma beter word.

Of registreer je om te kunnen reageren.