Rundveehouderij

Achtergrond

Botermarkt krijgt nieuwe klap te verwerken

Nog altijd doet de markt voor melkvet het relatief beter dan die voor eiwit. Toch heeft de botermarkt in de voorbije weken rare bewegingen gemaakt.

Nog altijd doet de markt voor melkvet het relatief beter dan die voor eiwit. Toch heeft de botermarkt in de voorbije weken rare bewegingen gemaakt. Eerst was er eind april een plotselinge forse correctie naar beneden van de boternoteringen. Daarna volgde enig herstel, maar deze week was er weer een forse correctie omlaag. Momenteel gaat boter weg voor maximaal zo'n €2.840 per ton, en dan volgens de kleinverpakkingsprijs. Bulkboter noteert nog lager.

Het is het gevolg van enerzijds een flink hogere melkproductie sinds begin april. De Europese grootproducenten van melk, Frankrijk en Duitsland, zittennog steeds onder het niveau van vorig jaar, maar er zijn zorgen over de afzet van alle melk(vet). Ook Groot-Brittannië, Ierland, Nederland en nog een reeks andere landen produceren aardig meer.


Daarbij zijn in Duitsland juist lagere botercontracten afgesloten met de supermarkten. Er gaan ook geluiden dat een aantal grote Europese voedingsbedrijven deze tijden gebruiken om botercontracten met een lange looptermijn te sluiten. De prijs is nu gunstig voor hen en producenten moeten toch iets. De voorraden zijn volgens de geluiden ook groot. Om het beeld te completeren is nuttig om te weten dat de export moeizaam loopt en Nieuw-Zeeland bezig is stevige volumes boterolie in Europa neer te zetten. Aan de andere kant van de aardbol zijn de prijzen nog lager.

Voor de Europese zuivel is het hopen op een warme zomer. Dat is goed voor de roomverkopen en -prijzen. Ondertussen denken handelaren aan een lange verlofperiode. Zij vrezen een hele rustige, moeizame zomer. De prognose is niet heel goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.