Rundveehouderij

Achtergrond 2 reactieslaatste update:1 feb 2016

Anker: DOC in goede onderhandelingspositie

De DOC Kaas-leden kunnen kiezen uit liefst twee alternatieven voor DMK. Twee betere keuzes, zegt Jan Anker, topman van A-ware. Dus niet nu even snel stemmen, maar goed afwegen en dan pas kiezen, is zijn advies.

Zaterdag heeft Hochwald, als derde geïnteresseerde in DOC Kaas, ook een alternatief voorstel naar buiten gebracht. A-ware-baas Jan Anker geeft er zijn visie op.

Wat vinden jullie hiervan, nog meer kapers op de kust?

"Het is een verrassende wending."

Wat vinden jullie inhoudelijk van het voorstel?

"We hebben het aanbod van Hochwald via internet gelezen. We kennen de precieze inhoud dus niet, waardoor het moeilijk is om er een uitspraak over te doen. Wat wel duidelijk wordt is dat ook Hochwald DOC Kaas graag zelfstandig wil laten en 100 procent eigenaar van de fabrieken, net als wij hebben aangegeven. De fusie tussen DOC Kaas en DMK is meer een overname, omdat  DMK vele malen groter is. Bij Hochwald is naar mijn mening meer sprake van gelijkwaardigheid. Ook betaalt Hochwald jaar in jaar uit een betere melkprijs."

Hochwald stelt de leden van DOC Kaas €24 miljoen meer melkgeld in het vooruitzicht. Is dit realistisch?

"Dat kan ik niet beoordelen. Wel ken ik Hochwald als een zeer degelijke coöperatie. Het bevestigt onze mening dat het aanbod van DMK volstrekt onvoldoende is."

Hochwald geeft aan dat ze in januari een voorstel heeft gedaan, het komt nu pas naar buiten.

"Dat heb ik ook gelezen. Het bestuur van DOC Kaas heeft ons in november 2014 verteld niet te willen praten omdat ze op eigen kracht verder gaan. In januari 2015 heeft Hochwald dus een voorstel gedaan. In maart meldt DOC opnieuw met DMK te willen fuseren. Als Royal A-ware hebben we in april besloten ons alternatief naar buiten te brengen, omdat wij  door bestuur en directie van DOC Kaas niet serieus werden genomen. Blijkbaar heeft Hochwald ook het gevoel gehad niet serieus te worden, want anders deed dit bedrijf het ook niet op deze manier. Ze weten hoe gevoelig dit ligt. Maar vorige werd ons opnieuw duidelijk dat alternatieven voor DMK niet zijn gedeeld met de leden."

Hoe nu verder?

"Dat is niet aan ons, maar aan de leden van DOC. Hun bestuur zit in een lastig parket, lijkt mij. Ik denk dat ze eerst maar eens openheid van zaken moeten geven aan hun leden Dat is wel het minste waar die recht op hebben. DOC kan de tijd nemen om alternatieven goed te laten uitwerken en op alle aspecten te beoordelen. Daarna kunnen ze een overwogen keuze maken. Niet overhaast. DOC Kaas zit in een goede onderhandelingspositie. Volgens mij is er voor de leden maar één belang: afnamezekerheid en een goede melkprijs op korte en lange termijn."

Laatste reacties

  • Mozes


    Afname zekerheid heeft DOC altijd gehad. Wat ze niet hadden was rendementszekerheid omdat daar de kaashandel mee vandoor ging. 

  • koestal

    Anker wil graag de kaas van DOC vermarkten en meer niet

Of registreer je om te kunnen reageren.