Rundveehouderij

Achtergrond 2 reactieslaatste update:1 feb 2016

A-ware maakt zich klein tegenover kritische DOC-leden

Een beperkte opkomst van DOC-boeren, met veel vragen aan A-ware. Het liep niet echt storm op de eerste voorlichtingsbijeenkomst van A-ware over haar alternatief voor een fusie tussen DOC en DMK.

CEO Jan Anker van A-ware denkt dat het ook met het gras maaien te maken heeft. Echter, met een kleine groep kan ook een goede discussie ontstaan, zo bleek. Te meer als ook nog ledenraadsleden van DOC Kaas deelnemen.

A-ware onderstreepte eerst de voordelen van samenwerking tussen haar en DOC Kaas en maakte zich vervolgens klein. In geval van een strategische samenwerking met DOC Kaas zal die laatste de grootste partner worden in het verband, zei Jan Anker. Als de samenwerking bovendien dreigt vast te lopen op personen, dan moet een onafhankelijke derde het proces van samenwerking maar begeleiden en zal de A-waretop een stap terug doen. Alles voor het doel van een tweede Nederlandse zuivelkampioen, à la FrieslandCampina, aldus Anker.

Een strategische samenwerking tussen DOC Kaas en A-ware kan volgens de laatste tot €20 miljoen aan synergie- en logistieke voordelen opleveren, plus tot 4 cent per kilo melk aan hogere verdiensten uit de betere verwaarding van BGA-kaas (natuurkaas met geografische bescherming).

Volledige zelfstandigheid

Dat is volgens A-ware meer dan er bij DMK inzit. In geval van een fusie tussen DOC Kaas en DMK kunnen de DOC-leden slechts een zevende (15 procent) van de geschatte verdiensten uit BGA-kaas incasseren, ofwel slechts 0,6 cent per kilo melk, zo werd voorgerekend. Voor DMK is dat heel welkom, voor de DOC-leden echter veel te weinig, meent A-ware.

DOC Kaas

Nog een voordeel van een strategische samenwerking tussen DOC Kaas en A-ware is volgens A-ware dat DOC Kaas de volledige zelfstandigheid behoudt. In geval van een fusie tussen DOC Kaas en DMK is er geen weg meer terug en geeft DOC Kaas een flink deel van het hogere eigen vermogen weg aan DMK. De minimale garantie van A-ware aan DOC Kaas is een melkprijs van minstens die van DMK, met daar bovenop de extra verdiensten uit de samenwerking.

Kritisch

De twee ledenraadsleden van DOC Kaas bleven kritisch, want waarom komt A-ware nu pas met dit voorstel en waarom zou DMK de voordelen niet kunnen halen die A-ware wel zegt te zien? DMK is bovendien veel groter en breder. Dat laatste is volgens A-ware geen argument, zie Vion en The Greenery, zo stelde Klaas de Jong van A-ware. DMK is sterk in bulk, terwijl het gaat om meerwaarde-creatie, zei hij.

De 'road-show' van A-ware wordt vervolgd in het Duitse Meppen en in Zwolle.

Laatste reacties

  • Mozes

    DOC blijft bij A-ware zelfstandig in afhankelijkheid en machteloosheid. 

  • joep46

    Je moet wel lef hebben ( of oliedom zijn ) als je met een monocultuur van merkloze bulkkaas die A-ware heeft durft te beweren dat DMK een bulkfirma is.
    Dan nog VION en the Greenery erbij halen is appels met peren vergelijken. Hoe dom kun je zijn ofwel zoveel minachting hebben voor DOC boeren om te geloven dat zijn dit niet doorzien.  A-ware zal over niet al te lange tijd vallen onder bijzonder beheer bij de banken en dan is er voor meer melkgeld gegarandeerd geen ruimte ( nu al niet en dan helemaal niet ). 

Of registreer je om te kunnen reageren.