Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs varkensbrok nadert top

De prijzen van grondstoffen zijn in april nog wat verder gestegen. Op grond hiervan is een bescheiden voerprijsverhoging met 20-25 cent mogelijk. Daarmee zouden de prijs in de buurt komen van €25.

De marges van de industrie staan echter nog steeds onder druk, zodat een verdere stijging van de voerprijs nodig lijkt. Voorlopig lijkt de top uit te komen op zo'n €25,50 gedurende mei/juni. Met gunstig weer tot eind mei zullen vooral de graanprijzen onder druk komen, terwijl de prijzen van soja en aanverwante producten eveneens zullen dalen. Het effect hiervan op de voerprijzen wordt vermoedelijk niet vóór september zichtbaar. Pas als de oogsten aan de huidige verwachtingen beantwoorden, is een wat grotere voerprijsverlaging mogelijk, waarschijnlijk zo'n 10 procent.

De vooruitzichten voor de komende oogsten zijn op dit moment veelbelovend, maar de kritieke maand mei moet nog komen. En in die maand worden in principe de opbrengsten 'gemaakt'. Tot nog toe is de conditie van de wintergranen in het algemeen goed. Er worden tenminste bovengemiddelde opbrengsten verwacht. Na de schrale aprilmaand is een koele en natte meimaand nodig om het huidige opbrengstpotentieel te ondersteunen.

Prognose: licht stijgend

Of registreer je om te kunnen reageren.