Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Ongewisse markt met veel gevaar voor prijsschommelingen

Van de ontwikkeling op zuivelmarkt is moeilijk iets te maken. Enerzijds druk op de prijzen - de jongste Fonterra-veiling bevestigde het nog eens, anderzijds constateren fabrieken hier te lande een lagere aanvoer. Tot nog toe dan.

De grote vraag is of de melkveehouderij in de EU die beperkte productie-ontwikkeling gaat voortzetten. Vanuit Ierland komen berichten over een flink hogere melkaanvoer in april, in Duitsland lijkt de aanvoer stabiel te zijn, wat het elders doet, moet nog blijken.

Ondertussen blijft de vraag naar zuivel zwak.

Op de Fonterra-veling van afgelopen woensdag gaven de Chinese kopers weer niet thuis. Ook van elders blijft de vraag zwak. Kopers in Afrika en Azië zijn terughoudend en niet bereid hoge prijzen te betalen, omdat ze verwachten dat de markt verder zal dalen. Als de EU-melkproductie omhoog schiet, zal dat waarschijnlijk ook gebeuren.

Vanuit Europa bezien is het wel gunstig dat er grote droogte heerst in Californië. Dat beperkt het risico dat de Verenigde Staten veel product op de wereldmarkt zet. Nieuw-Zeeland wil wel extra poeders blijven aanbieden, maar loopt ook naar het einde van het seizoen.

In Europa willen met name de Duitse zuivelfabrikanten geen verdere prijsverlagingen doorvoeren richting de levensmiddelenbedrijven, maar de vraag is of en hoe lang ze dat kunnen volhouden. Het is een heel onbestendige markt met aanhoudend lichte druk op de grondstofprijzen en gevaar voor stevige fluctuaties. Nederlandse boeren worden ondertussen nog relatief goed betaald.

Prognose: lagere prijzen.

Laatste reacties

 • landboer


  Als straks de aanvoer tegenvalt kan de prijs wel eens flink stijgen.

 • gvanlaar

  landboer, als straks de aanvoer meevalt kan de prijs wel eens flink dalen......
  de welbekende andere zijde van het dubbeltje, tis maar net hoe die valt!

 • jhp


  Tussen de regels door van alle berichten de laatste maanden kun je lezen dat er steeds meer afwachtende vraag zich opstappelt in de hoop op flink meer aanbod en daardoor lagere prijzen. Wat het aanbod nu echt gaat doen is nog steeds de vraag.

 • abtje


  Blijkt wel dat er al meerdere boeren <em>veel vee aanhielden nu opeens mest moeten afvoeren. Dat doet zeer en kost geld, die verkopen nu vee om dat te betalen en de druk van de ketel te halen. Ook produceren zij dus minder melk dan dat ze gehoopt hadden. Aan de andere kant zijn er ook meerdere boeren met een tekort aan koeien om te melken. Er zal nog wel wat verschoven worden. Melkverwerkers met hun vergrote capaciteit en ruimte in hun afzet denken dat de aanvoer niet heel veel groter gaat worden. </em>

 • Koen Franken


  Abje , dit is toch het paard achter de wagen spannen . Dit soort bedrijven gaan na verloop van tijd kopje onder . Stel je eens voor dat een transportbedrijf vrachtwagens gaat verkopen om zijn diesel te kunnen betalen .

 • abtje

  <address>Arie, wat wij er ook van vinden, het gebeurt... En om jouw voorbeeld aan te houden, een transporteur die (tijdelijk) minder betalende werkzaamheden heeft zal ook vrachtwagens afstoten om nu de rekeningen te betalen. Trekt het werk weer aan (of niet) dan kan hij weer wagens kopen. Maar tot die tijd is het gewoon survivalen.</address>

 • tikka


  Melkvee of vaarzen die verkocht worden komen weer bij iemand anders die ze wel melkt lijkt mij!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.