RundveeAchtergrond

Ongewisse markt met veel gevaar voor prijsschommelingen

Van de ontwikkeling op zuivelmarkt is moeilijk iets te maken. Enerzijds druk op de prijzen – de jongste Fonterra-veiling bevestigde het nog eens, anderzijds constateren fabrieken hier te lande een lagere aanvoer. Tot nog toe dan.

De grote vraag is of de melkveehouderij in de EU die beperkte productie-ontwikkeling gaat voortzetten. Vanuit Ierland komen berichten over een flink hogere melkaanvoer in april, in Duitsland lijkt de aanvoer stabiel te zijn, wat het elders doet, moet nog blijken.

Ondertussen blijft de vraag naar zuivel zwak.

Op de Fonterra-veling van afgelopen woensdag gaven de Chinese kopers weer niet thuis. Ook van elders blijft de vraag zwak. Kopers in Afrika en Azië zijn terughoudend en niet bereid hoge prijzen te betalen, omdat ze verwachten dat de markt verder zal dalen. Als de EU-melkproductie omhoog schiet, zal dat waarschijnlijk ook gebeuren.

Vanuit Europa bezien is het wel gunstig dat er grote droogte heerst in Californië. Dat beperkt het risico dat de Verenigde Staten veel product op de wereldmarkt zet. Nieuw-Zeeland wil wel extra poeders blijven aanbieden, maar loopt ook naar het einde van het seizoen.

In Europa willen met name de Duitse zuivelfabrikanten geen verdere prijsverlagingen doorvoeren richting de levensmiddelenbedrijven, maar de vraag is of en hoe lang ze dat kunnen volhouden. Het is een heel onbestendige markt met aanhoudend lichte druk op de grondstofprijzen en gevaar voor stevige fluctuaties. Nederlandse boeren worden ondertussen nog relatief goed betaald.

Prognose: lagere prijzen.

Beheer
WP Admin