Rundveehouderij

Achtergrond 2249 x bekeken

Melkveestapel flink uitgebreid met vaarzen

De melkveestapel is flink uitgebreid door het wegvallen van het melkquotum, vooral het aantal vaarzen is sterk gegroeid.

Het was al even voorspeld, de melkveestapel zou flink groeien in 2015. Het melkquotum is vervallen en melkveehouders kunnen daardoor sinds 1 april onbeperkt melk leveren. Om hierop te anticiperen, hebben veel melkveehouders hun stallen uitgebreid en is er meer vee aangehouden.

De uitbreiding van de melkveestapel is goed te zien in de I&R gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er maar liefst 77.000 meer vrouwelijke runderen aangehouden ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. De grootste stijging van het vrouwelijke vee komt voor rekening van de vaarzen in de leeftijd tussen één en twee jaar oud. Er zijn in deze leeftijdscategorie 663.500 dieren aanwezig in de Nederlandse stallen, dit zijn ruim 34.000 stuks extra.

Ook bij de iets oudere dieren, tussen twee en drie jaar oud is er een flinke stijging te zien, 29.000 extra dieren ten opzichte van het eerste kwartaal in 2014. Gezien de leeftijd van deze dieren is het aannemelijk dat ze dit jaar aan de melk komen, of al zijn. Ook bij de koeien tussen drie en tien jaar is er een stijging te zien. Niet in de orde van grootte zoals bij de vaarzen maar het zijn er toch ruim 17.000, waarbij er 8.500 tussen vijf en tien jaar oud zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.