Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Meer melken stuwt prijs bijproducten

De melkveehouderij geeft gas. Melkproductie is niet meer gebonden aan quota. Het heeft effect op de prijzen van enkele voedercomponenten in het segment bijproducten.

Met het nieuwe groeiseizoen in aantocht krijgen rundveehouders steeds duidelijker in beeld in hoeverre hun ruwvoerpositie toereikend is. Met een marktprijs van veel bijproducten die tussen de 65 en 80 procent van de voederwaardeprijs bedraagt, zijn die over het algemeen erg goed inzetbaar. Aandachtspunt bij de samenstelling en eventueel aanpassing van het rantsoen is wel de invloed van voercomponenten op de fosfaataanvoer, gezien de eigenschappen van het zelf gewonnen ruwvoer.

De handel ziet hoe dan ook nu mogelijkheid voor optrekken van de tarieven. Maisglutenvoermeel ofwel Corngold en Proficorn, is €0,10 per procent droge stof in prijs verhoogd. Daarnaast blijft de prijs van bierbostel opwaartse druk houden. De prijs is deze week weer met €0,05 per procent droge stof verhoogd. Bostel is voor de melkproductie aantrekkelijk wat betreft voedereigenschappen en staat nog steeds op redelijk prijspeil. De vraag is dan ook groot, reden voor prijsverhoging in een periode waarin normaal gesproken de aanvoer toeneemt omdat de bierbrouwerij de productie opschroeft.

Prognose: prijsstijgingen.

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Laatste reacties

 • alphons1


  bij de melkfabrieken merken ze nog niks van meer melk. dus gewoon weer verkoop verhaaltje

 • H.Grotenhuis1

  Het gevaar van bijproducten voor de voedselzekerheid is natuurlijk het afglijden van 1-ste naar 2-de en volgende generatie bijproducten.
  Zodra het rendement in de sector minder wordt is het afglijden van intensieve melkveehouderijbedrijven spoedig een reeel gevaar. 

 • agratax2

  @alphons1. Zijn het verkoop praarjes of zou hier de enorme muizenschade in delen van het land debet aan zijn. De koeien zullen moeten vreten en de weides kunnen na inzaai niet een twee drie gemaaid worden, dat duurt weken en de kuilbulten zijn op of bijna op. Deze mannen hebben geen andere keus dan voer kopen en dus meer vraag = hogere prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.