Rundveehouderij

Achtergrond

Handel slachtkoeien zeer rustig

De handel in slachtkoeien is duidelijk rustiger dan in de afgelopen weken.

Oorzaak is de flinke prijsstijging die in de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden. De prijs van een O-kwaliteit slachtkoe steeg van half januari tot half maart maar liefst 75 cent per kilo (notering Vee&Logistiek Nederland). Dat is een ongekend snelle en forse prijsstijging die werd veroorzaakt door een krap aanbod.

Hoewel het aanbod van slachtkoeien vorige week weer verder terugliep, is de prijsstijging tot stilstand gekomen. Slachterijen willen de beschikbare koeien wel graag hebben, maar niet meer tegen elke prijs. De slachthaken zijn niet optimaal bezet maar de rek is er wel uit. De rappe prijsstijging leidt ertoe dat slachterijen achterlopen met de opbrengstprijzen van het vlees. Veelal zijn er contracten met afnemers en het duurt even totdat de prijzen weer op elkaar afgestemd zijn. Dit zorgt ervoor dat de marges op de vleesverkoop nu krap of zelfs negatief zijn.

Hoewel het aanbod van slachtkoeien nog wel even krap blijft, zullen slachterijen druk blijven houden op de prijs. Een prijsstijging zal er daardoor niet in zitten, een kleine prijsdaling misschien nog wel.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.