Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Flinke tikken voor vloeibaar, ook kaasprijs verder omlaag

De dalende tendens op de zuivelmarkt zet gestaag, maar onmiskenbaar door.

De spotmarkt voor rauwe boerderijmelk kreeg een flinke tik naar beneden, maar ook de prijzen voor room en mageremelkconcentraat kregen een verdere duw onderuit. In Nederland is de spotmelkprijs nog steeds relatief goed, al doet een daling met zo'n 4 cent naar 29, of zelfs 28 cent franco wel pijn. In Frankrijk wordt spotmelk verhandeld voor minder dan 20 cent per kilo. Ook in Duitsland is de spotmarkt lager dan hier.

De prijzen voor mageremelkconcentraat bewegen zijn ook steeds verder naar beneden. De spotprijs beweegt zich tussen de €1.200 en €1.300 per ton, maar er worden ook transacties gedaan beneden de €1.200. Het lijkt er op of nog maar weinig bedrijven een gokje durven wagen om wat extra mageremelkpoeder aan te maken. Voorraad maken lijkt taboe.

De roomprijs kreeg ook een flinke tik omlaag en komt steeds dichter bij het niveau van de boterprijs.

Van de kaasmarkt komen eveneens bemoedigende signalen. Foliekaas noteert tussen de €2,45 en €2,50 per kilo en heeft moeite om ook dit niveau vast te houden. Het gaat dan wel over pure foliekaas, geen kaas met een merk of een ander onderscheidend kenmerk. Natuurkaas doet het beter. Daarvoor wordt nog steeds zo'n €3 per kilo betaald. Natuurkaas met een merk of BGA-kaas brengt nog iets meer op. In de voorbije jaren hebben de prijzen van beide kaassoorten dichter bij elkaar gelegen. Er zijn zelfs wel tijden geweest dat natuurkaas lager noteerde dan folie. Dat is echter lang geleden.

Prognose: lagere prijzen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Wat is het antwoord van de boeren op deze daling? Blijven ze hun heil zoeken in Meer en nog Meer of is pas op de plaats een betere benadering van deze dalende markt.

 • boertje1971

  @agratax2 er wordt lees ik in de boerderij  1800 euro voor een koe betaald dus je weet waar het heil wordt gezocht....

 • agratax2

  @dayo. Zullen geldschieters en andere investeerders blij van worden. Nog meer van dat witte vocht voor afbraak prijzen.

 • Wim Toornstra


  Welkom in de wereld van varkens en pluimvee. Structureel niets meer te winnen.

 • steenbok1


  eventje door de zure appel heen bijten, de tijd dat de prijs gaat stijgen komt steeds dichterbij

 • landboer


  En als men die koe van 1800 euro een poosje gemolken heeft brengt men haar naar de slacht voor een paar honderd euro..... afschrijving heet dat.

 • koestal

  De bodem was nog niet bereikt ,maar komt wel in zicht ,dan maar weer wat minder krachtvoer en volop gras,maar weer zorgen voor een lage kostprijs

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.