Rundveehouderij

Achtergrond 17 reacties

Emoties voeren boventoon bij partnerkeuze DOC Kaas

De strijd rondom DOC Kaas is weer in alle hevigheid losgebarsten. Bestuur en directie hebben hun keuze gemaakt voor het Duitse DMK. Daar willen zij mee samen. Coöperatie DeltaMilk en kaasmaker A-ware werken aan een alternatief voor de Duitse zuivelreus. Hoe zij dit zich voorstellen, moet de komende dagen duidelijk worden.

Een van de vervolgvragen is: proberen ze de leden van DOC Kaas te overtuigen of ook bestuur en directie?

Idealiter was de keuze van DOC Kaas voor een partner gedreven door verstandelijke en verstandige afwegingen. Zo zou het volgens het boekje moeten gaan. In de praktijk heeft het er echter alle schijn van dat emotionele afwegingen een doorslaggevende rol spelen bij de keuze vóór de ene en tégen de andere partij. Daar zijn verschillende aanwijzingen voor.

Interview
In een recent interview van Boerderij met algemeen directeur Marc Ligthart wilde hij niet ingaan op de vraag of ook andere partners in beeld waren geweest en waarom die eventueel zijn afgevallen. Noch kon hij aangeven wat bij benadering het voordeel zou zijn van samengaan met DMK. Nu hoeft niet alles met de buitenwereld te worden gedeeld, maar bij het opsommen van de voordelen van een fusie moet er meer op tafel komen dan een reeks aannames.

Overwogen keuze maken
Nu hebben DOC Kaas, DeltaMilk en A-ware inmiddels een aardige geschiedenis met elkaar - net als DOC Kaas met DMK, maar met DeltaMilk en A-ware is die geschiedenis er één van geïrriteerde reacties en afwijzingen. Voor zover bekend vooral van de kant van DOC Kaas. De avances van Delta en A-ware werden meerdere keren afgewezen. Het werd helemaal zuur toen A-ware daarop eigen boeren ging werven met de belofte van een plus op de melkprijs van DOC Kaas. Het is niet de ideale voedingsbodem voor een toekomstige samenwerking. Anderzijds heeft de relatie met DMK trekken van een verboden liefde. In 2011 wilden directie en bestuur van DOC Kaas enorm graag met DMK samen, maar de leden staken daar toen een stokje voor. Maar verboden liefdes blijven trekken.

Luister naar verstand
Toch lijkt het beter het verstand te laten spreken. Stel dat het aanbod van DeltaMilk en A-ware toch meer geld oplevert? DOC Kaas kan in ieder geval de voor- en nadelen van de diverse opties rustig op rij zetten en dan - met de leden - kalm en overwogen een keuze maken.

Laatste reacties

 • Mozes

  Aware en DeltaMilk zijn in deze zaak net als een danseres in een nachtclub die slechts de bedoeling heeft de gevoelens van de gasten te prikkelen zonder dat ze haar ooit aan mogen raken. 
  De leden van DOC hebben vier jaar geleden toch met eigen ogen gezien dat het zogenaamde aanbod van DOC slechts een schijnbeweging is. 

 • Mozes

  Correctie: 'zogenaamde aanbod <em>van </em>DOC' moet zijn: 'zogenaamde aanbod <em>aan </em>DOC'. 

 • van someren

  blijkbaar heeft delta-milk niet zoveel vertrouwen in eigen toekomst anders zouden ze zich niet zo druk maken over hetgeen een ander bedrijf doet

 • boertje1971

  met delta/aware wordt het nooit wat, begrijp nog steeds niet waarom niet de mogelijkheden om samen te gaan op wat voor manier dan ook met FC goed wordt onderzocht , iedereen heeft het maar over problemen met mededinging vanuit europa, nou maak plan leg het voor, en dan zie je toch wel of er wat kan, en of er oplossingen voor eventuele problemen kunnen worden gezocht, doc is onderandere in (grote) problemen gekomen door de russische boycot, daar zou voor worden gecompenseerd vanuit europa, versoepeling of weg laten van de mededinging zou een mooie compensatie zijn, volgens mij is er nog maar weinig gecompenseerd wat de boycot betreft!, als achteraf zou blijken dat een samenwerking met FC wel mogelijk was geweest, en doc samen is gegaan met dmk, zou er toch een grote fout gemaakt zijn

 • Mozes

  @dayo, de eerste vraag is niet of het mag van Brussel maar of FC er wel zin in heeft. Ik kan je verzekeren dat bij FC niemand piekert over een fusie met DOC. DOC brengt bijna een miljard liter melk mee die moet meedelen in de prestatietoeslag terwijl ze geen cent bijdragen aan de winst. De eigen kaasproductie van FC draagt ook nauwelijks bij aan de winst. Wat moeten wij met nog meer kaas? 

 • boertje1971

  @mozes, weet ook  dat het niet makkelijk zal zijn, maar met entreegeld of  bepaalde tijd minder melkgeld t..o.v. fc  kan natuurlijk wat bedacht worden, gaat mij ermeer om dat iedereen nu over elkaar heen valt om doc nederlands te houden, de enige partij waar dit eventueel mee mogelijk is is volgens mij fc, delta/a-ware zijn er alleen op uit de fusie te laten MISLUKKEN , zodat het nog slechter gaat op termijn met doc, en kan a-ware nog weer doc boeren binnen halen om de fabriek in heerenveen te vullen, want dat  blijkt toch nog een (groot) probleem te zijn

 • mts.fox2


  Er barst helemaal niks los!! De leden van DOC zijn deze keer, in tegenstelling misschien tot drie jaar geleden, door Marc Ligthart in het bijzonder, zeer uitgebreid betrokken bij het fusievoorstel dat er nu ligt. Tot aan de keukentafel toe als het nodig was. Er zal nu binnen afzienbare tijd door diezelfde leden gestemd gaan worden over het fusievoorstel. Wij als leden bepalen dus wat er met DOC gaat gebeuren en niet een A-Ware of Deltamilk! En naar mijn inschatting is er nu een ruime meerderheid voor het voorstel zo als het er nu ligt!

 • hooghoes

  A ware en delta zijn na de fusie met dmk de hekkensluiters in de melkprijs

 • abtje


  Mts.fox2 Het gaat ook niet om wat A-ware of Deltamilk willen dat er gaat gebeuren. Dat bepalen de DOC leden. Maar voordat jullie besluiten dat DMK voortaan alle besluiten nemen is het in mijn bescheiden optiek helemaal niet zo dom om eerst een eventueel alternatief eens te bekijken. Het gaat om jullie geld en toekomst...

 • p.g.pronk


  leg maar een alternatief plan neer

  niet geschoten is altijd mis

  als het wat lijkt is DMK weer aan zet als  ze zo graag DOC willen hebben

  je kan je toko maar een keer van de hand doen

  van weggeven is nog nooit iemand wijzer geworden

  altijd fijn als ze tegen elkaar op gaan bieden TOCH !!!!!!!!!!!

 • koestal

  Moeten de DOC leden ook nog betalen voor het achterstallige pensioengat van het personeel van DMK ? Dus toch nog een lijk in de kast !

 • paulglijnis1

  ligt er toch zo bovenop wat Aware en Delta melk willen...........

 • Jaap39

  Vertel Paul, wat willen ze eigenlijk? Een hoop rotzooi schoppen? 
  Laat ze lekker, ze kunnen altijd nog met de leveranciers op die vrachtwagens gaan rijden. Gaat ze misschien beter af als kaas maken. Lekker winstgevend trouwens die transportsector. 

 • Jaap39

  Achterhoedegevecht van delta en aware

 • richard3


  Al jaren is Klaas een DOC tegenstander. Nou Klaas, eindelijk gaat het waarschijlijk gebeuren, een fusie waar jij tegen zal stemmen. En nu maar duimen Klaas dat de 'nieuwe' melkprijs na de fusie zeer slecht is voor Nederlandse begrippen. Krijg je nog steeds je gelijk, helaas mag jij niet stemmen.. Nee, ik zie grote voordelen. Melkprijs DMK april +1 een goed begin, het vervolg zal er zijn. Twee zeer moderne nieuwe grote kaas + poederfabrieken in Zeven en Ederwecht + Hoogeveen waarschijlijk. Een grote variatie in produktenpakket, sindskort zeer internationaal, geen grote investeringen meer in 'oude locaties' en ga zo maar door. Nee, wat Delta en Aware willen is een NEE, alleen in hun eigen belang. 4 jaar geleden heb ik ook JA gestemd evenals 60% van alle leden, de meeste nee-stemmers zijn al vertrokken gelukkig. Ook nu stem ik JA. Het alternatieve plan van Delta en Aware zal niks voorstellen, net zoals 4 jaar terug. Want toen kwam Teunis profiteur van FC-melk zonder BGA-betaling ook al de boel te intimideren. Zeg nou maar Teunis wat je wilt anders zoek ik je zelf wel op voor een goed gesprek.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Ishtar


  De argumenten qua chauvinisme snap ik niet echt, en lijken meer gekozen argumenten.
  -ik lees bij NOS.
  -imago van de Nederlandse kaassector is in geding.
  -Arla is toch ook aanwezig in NL ==> Arla Foods is een Zweeds-Deense zuivelcoöperatie
  **
  Klinkt allemaal vreemd de argumenten van DeltaMilk en kaasmaker A-ware.
  -en als de argumenten niet kloppen, kijk dan maar uit............

  <a title='<>' href='<>'><>;

 • koestal

  Zuivel is emotie,kijk maar naar het verhaal van koeien in de wei !!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.