Rundveehouderij

Achtergrond

Drukkend aanbod aardappelsnippers

De prijs van de meeste bijproducten is nog stabiel, maar aardappelsnippers tenderen goedkoper, vooral in het zuiden van het land. Ze zijn daar erg ruim voorhanden, niet in de laatste plaats door de nabijheid van niet alleen Nederlandse maar ook Belgische fritesproducenten.

Zorg om de kwaliteit speelt de aardappelmarkt parten. Alleen al de grote volumes aardappelen die nog beschikbaar zijn, zetten er druk op de prijzen. Daarnaast is er buiten het gewone verwerkingscircuit (fritesfabrieken) aanbod van partijen met matige bakkwaliteit. Dat geldt ook voor de veevoedersector, waar al een aanzienlijke reststroom is uit de op volle toeren draaiende aardappelverwerkende industrie. Het kon erger, want het tamelijk frisse voorjaar beperkt nog wel even al te grote bewaarproblemen.

Voor zowel aardappelen als snippers zijn er grote kwaliteitsverschillen en niet alles is geschikt als veevoer. Als voer voor melkvee krijgen de aardappelen en aardappelsnippers minder belang nu de koeien naar buiten gaan. Daar passen eigenlijk geen snippers bij. Het voer wordt dan te snel. Voor afdekken van maiskuilen  zijn snippers wel erg geschikt. Er is nu wat vraag doordat mais wordt overgekuild, maar het loopt nog niet storm.

Prognose: prijsdruk op snippers

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Of registreer je om te kunnen reageren.