Rundveehouderij

Achtergrond 3746 x bekeken 5 reacties

Afschrijvingen drukken komende jaren op melkprijs Cono

Cono heeft vorig jaar de nieuwe kaasfabriek feestelijk in gebruik genomen.Sindsdien is daar het fijnstellen van het proces van kaasmaken gaande en wordt de capaciteit gaandeweg vergroot. Ondertussen moet de rekening worden betaald. Dat kan enig melkgeld kosten.

Cono Kaasmakers heeft vorig jaar de nieuwe kaasfabriek in gebruik genomen en begint dit jaar met de afschrijvingen op de nieuwe kaasfabriek. Voorlopig in oplopende porties. Dit zal de komende jaren een drukkend effect hebben op de melkprijs.'

Vermogen

De coöperatie meldt dit in het jaarverslag over 2014. Vorig jaar is onder meer een lening van €30 miljoen aangesproken. Die maakt deel uit van een totale financieringsfaciliteit van €51 miljoen. Dit jaar zal de benutting van deze faciliteit het hoogst zijn. Hierdoor neemt het aandeel vreemd vermogen in het balanstotaal toe en daalde het eigen vermogen van 52 procent in 2013 naar 44 procent in 2014.  In de komende jaren zal dit aandeel vreemd vermogen echter weer dalen, aldus Cono. Er worden de komende jaren steeds iets grotere bedragen afgeschreven.

Afzet merkkazen

Cono verwacht dat het effect hiervan op de melkprijs voelbaar is, maar deels ook zal worden goedgemaakt door de nog altijd groeiende afzet van merkkazen. Behalve in Nederland en België wordt ook steeds meer Beemsterkaas in Duitsland verkocht. Cono ziet daar ook voor de komende jaren nog meer mogelijkheden. Het bedrijf is ook optimistische gestemd over de groeiende afzet in de Verenigde Staten. De gunstige euro/dollarkoers geeft deze afzet de laatste tijd  bovendien een extra steuntje in de rug.

Omzet

De omzet van de kaasmaker is vorig jaar uitgekomen op €205,7 miljoen, zo'n €5 miljoen boven de omzet in 2013 en daarmee een record. In de oude kaasmakerij is een recordhoeveelheid kaas gemaakt. Er was veel vraag naar de kazen van Cono. Daarnaast is bijna een kwart meer magere melkpoeder gemaakt. Dit omdat zelf verpoederen beter rendeerde dan melk op de spotmarkt verkopen. Cono maakt slechts zo veel kaas als ze kan verkopen en verpoedert of verkoopt de resterende melk op de spotmarkt.

Cono realiseerde vorig jaar €150 miljoen omzet in Nederland, €47,6 miljoen in Europa en €7,7 miljoen daar buiten. Deze cijfers zijn allemaal hoger dan in 2013. De sterkste groei werd gerealiseerd in Europa.

Onder aan de streep heeft Cono vorig jaar toch een bedrijfsresultaat gerealiseerd dat €900.000 lager was dan in 2013 (€7,9 versus €8,8 miljoen). Het netto resultaat daalde ook van €7,6 naar €8,5 miljoen.

Duurzaamheid

Cono profileert zich vanouds sterk op gebied van duurzaamheid en natuurlijkheid. De leden hebben vorig jaar aangegeven dat ze hiermee een voorloper willen blijven. Zo willen ze onder meer het hoogste niveau van weidegang in Nederland vasthouden.

Foto

 • <p>Directeur Eric Hulst met een Beemsterkaas. Cono verwacht de komende jaren meer mogelijkheden in merkkazen.</p>

  Directeur Eric Hulst met een Beemsterkaas. Cono verwacht de komende jaren meer mogelijkheden in merkkazen.

  Foto: Jan Willem Schouten

Laatste reacties

 • koestal

  Hoe is het met Ben en Jerry ?

 • Weerkundige

  Gesmolten 

 • gijsbers

  Dit waren ze natuurlijk vergeten te vertellen toen ze de nieuwe fabriek gingen bouwen of gaat toch wat minder (ben en jerry versus FC) en schuiven ze t af op de nieuwbouw?

 • koestal

  Toch een feestelijke opening gehad,dat is ook mooi !

 • Frans-Jan

  Voorlopig betalen ze in ieder geval een knappe melkprijs!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.