Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Aanhoudende druk op zuivelmarkt, met hier en daar een lichtpuntje

De zuivelmarkt blijft onder druk staan, maar een diepe paasduik maakt ze toch niet. Anders dan vorige week zijn vanuit de Nederlandse zuivel gemengde signalen te horen.

De spotmarkt voor Nederlandse boerderijmelk moest wel een correctie naar beneden slikken. Er ging zo'n 3 cent van de notering af. Reden is dat verwerkers even niet zo veel extra melk vroegen en er wel aanbod was. Niet vreemd met Pasen voor de deur en net na 1 april. Overigens blijft de Nederlandse spotmarkt nog steeds 4 tot 5 cent boven de markt in bij voorbeeld Duitsland zitten.

De roommarkt stabiliseerde zich in grote lijnen, de markt voor melkconcentraat veerde zelfs licht op.

De kaasmarkt blijft in mineur. De notering voor Nederlandse foliekaas zakte verder weg naar ongeveer €2,70 tot €2,75 per kilo. Gewone natuurkaas zit er boven en noteert zo'n €3,00 per kilo. In Duitsland noteert ook kaas iets minder dan in Nederland.

Over de perspectieven van de kaasmarkt valt weinig te zeggen. Producenten en handel zijn licht positief gestemd, maar omdat de verwaarding van melk via de kaasbak momenteel relatief gunstig is, is de verleiding ook groot om extra melk in de kaasbak te gieten. Tegelijkertijd moet worden gezegd dat de afzet van mageremelkpoeder weer iets op gang lijkt te komen. De markt heeft het moeilijk, maar zelfs de weer negatieve GDT-veiling van Fonterra zorgt niet voor wanhoop. De zuivel trekt zich er doorheen, is het gevoel.

Prognose: stabiele tot licht dalende prijzen.

Eén reactie

  • HJ O R

    Waarom paniek?
    SiemJan en zijn volgelingen hebben een kostprijs van +/- 22 cent, dus er is nog wel ruimte.
    Overigens ligt de kostprijs bij ons hoger, maarja ik ben dan ook geen volgeling van SiemJan.

Of registreer je om te kunnen reageren.