Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Zuivelmarkt tendeert langzaam naar beneden

Het gevoel dat met name FrieslandCampina begin deze maand heeft gecreëerd bij boeren, ondervindt verderop in de zuivelsector weinig ondersteuning. De periode van prijsstijgingen voor allerlei zuivelgrondstoffen, die sinds begin dit jaar inzette, lijkt voorbij.

Het sterkste blijkt dat uit de daling van de prijzen die worden betaald voor mageremelkpoeder (food). Van een voorlopige piek met zo'n €2.250 per ton ruim drie weken geleden, is de spotprijs voor dit product nu weer gedaald naar €1.900 tot €1.950 per ton, zo melden handelaren. De koopinteresse is gering, vooral in Europa zelf, terwijl het aanbod van het product vanuit Oost-Europa en ook Frankrijk toeneemt. Ook de intussen flink verder afgezwakte euro kan de afzet niet echt een impuls geven.

De prijs voor vollemelkpoeder is stabiel op €2.850 tot €2.900 per ton, maar handel is er vrijwel niet. Met een vanaf 1 april aanzwellende melkstroom lijkt dit geen goed nieuws. Of er moeten plotseling grote kopers opstaan.

Het sentiment, dat in de zuivelhandel altijd een grote rol speelt, lijkt ook iets gewijzigd. In Nieuw-Zeeland heeft het flink geregend en zullen droogteschade en het effect op de melkproductie waarschijnlijk kleiner zijn dan eerst gevreesd. Voor de Verenigde Staten wordt nog steeds hoge productie voorzien (al is het voorlopig met weinig export).

Niet alleen de poederprijzen dalen of stagneren, ook de prijzen voor vloeibaar product staan licht onder druk. De notering voor Nederlandse spotmelk zakt licht naar zo'n 35 cent franco fabriek, terwijl de noteringen voor melkconcentraat en room net aan standhouden.

Prognose: dalende prijzen.

Laatste reacties

 • alco1

  Maak je borst maar nat.
  Na tijden van goede prijzen,komt er een slechte periode.

 • geen boer

  inderdaad is er behalve de (aanhoudende) valutaire rugwind niet heel veel argumentatie voor de huidig sterke melkprijs van FC. Vooral de laatste toch best sterke stijging blijft binnen Europa zonder navolging. Handige politiek vlak voor een ledenraad, wellicht?

 • koestal

  De lage koers van de Euro is goed voor de agrarische export en voor de melkprijs

Of registreer je om te kunnen reageren.