RundveeAchtergrond

‘Nu al €10.000 schade’

Bij maatschap Oosthoek werden metaaldeeltjes in de GEA-melktank gevonden. Hij moest 10.000 liter weggooien. Inmiddels staat er een kleine noodtank.

Maatschap Oosthoek in Schipluiden (Z.-H.) is één van de bedrijven waar de afgelopen dagen roestvrijstalen metaalsplinters in de melk in een specifieke GEA-melktank zijn gevonden. Dit is de relatief nieuwe V-cooltank. Afnemer FrieslandCampina kwam de maatschap op het spoor nadat bij een andere veehouder met eenzelfde tank tijdens een controle metaaldeeltjes in de melk bleken te zitten. “Ze belden vrijdagochtend om zeven uur of ze ook bij ons langs mochten komen”, vertelt Johan Oosthoek.

Het was dus niet uw melk die niet door de controle kwam?

“Nee, maar FrieslandCampina ondernam wel direct actie toen ze wisten om welk type melktank het ging. Uiteindelijk stonden ze hier om half negen ’s ochtends met een RMO-wagen voor de deur. Er zat op dat moment ruim 7.000 liter in de 25.000 litertank. Die melk is er uitgepompt en is naar een vergister getransporteerd. De 3.000 liter die er die ochtend nog bij is gekomen, heb ik in de gierkelder moeten laten lopen.”

U moest later die dag weer melken, wat heeft u gedaan?

“Ik heb direct mijn lokale GEA-dealer Burggraaff gebeld en die heeft snel gehandeld. Hij had nog een noodtank van 4.500 liter en die is die middag nog gebracht en geïnstalleerd. Om half vijf was alles klaar. Precies voordat ik zou melken. Alle lof. Maar de tank is wel klein. Ik moet veel vaker reinigen en FrieslandCampina moet nu elke dag de melk ophalen, terwijl dat voorheen om de drie dagen gebeurde. Dat kost ook tijd en geld. Daarnaast kalven er in de tweede helft van maart veel koeien af. Dat kan dus met deze noodtank een probleem worden.”

Hoeveel heeft dit u al gekost?

“Het leegpompen van de oude melktank en het transport naar de vergister komt waarschijnlijk uit op €1 per liter. Dat is dan al €7.000. Daar komen de extra stroom- en reinigingskosten dan nog bij. Dit is nog eens €3.000. Maar die laatste kosten lopen de komende dagen natuurlijk door. En dan is er nog het melkgeld zelf.”

Wie gaat dat betalen?

“Met GEA heb ik zaterdag contact gehad. Het bedrijf heeft toegezegd dat zij de eerder genoemde €10.000 gaan vergoeden. Plus de kosten die er nog bijkomen. Het melkgeld dat ik voor de 10.000 liter melk ben misgelopen, wordt door FrieslandCampina op waarde geschat en vergoed. Dat doen ze op basis van een bemonstering van de vet- en eiwitgehaltes op dit bedrijf. FrieslandCampina legt de rekening hiervan wel eerst bij mij en ik declareer dan weer bij GEA.”

Hoe lang gaat dit nog duren?

“Ik hoop dat GEA snel met een oplossing komt, maar het is afwachten. Afgelopen zaterdag sprak de fabrikant tegen mij de verwachting uit dat ze het probleem in zeven of veertien dagen zouden kunnen verhelpen. Dat zou het meest gunstige scenario zijn. Ik heb echter liever dat ze het goed dan dat ze het te snel doen. Ik vind het in ieder geval een goede zaak dat FrieslandCampina en Burggraaff hier snel hebben ingegrepen zodat ik direct verder kon met melken.”

Johan Oosthoek (43)

Woonplaats: Schipluiden (Z-H).

Bedrijf: in maatschap met broer Barry (38) een veebedrijf met 180 melkkoeien, 140 stuks jongvee, 1 miljoen kilo quotum en 88 hectare land (waaronder natuurland).

Beheer
WP Admin