Rundveehouderij

Achtergrond 10369 x bekeken 18 reacties

‘Nu al €10.000 schade’

Bij maatschap Oosthoek werden metaaldeeltjes in de GEA-melktank gevonden. Hij moest 10.000 liter weggooien. Inmiddels staat er een kleine noodtank.

Maatschap Oosthoek in Schipluiden (Z.-H.) is één van de bedrijven waar de afgelopen dagen roestvrijstalen metaalsplinters in de melk in een specifieke GEA-melktank zijn gevonden. Dit is de relatief nieuwe V-cooltank. Afnemer FrieslandCampina kwam de maatschap op het spoor nadat bij een andere veehouder met eenzelfde tank tijdens een controle metaaldeeltjes in de melk bleken te zitten. "Ze belden vrijdagochtend om zeven uur of ze ook bij ons langs mochten komen", vertelt Johan Oosthoek.

Het was dus niet uw melk die niet door de controle kwam?

"Nee, maar FrieslandCampina ondernam wel direct actie toen ze wisten om welk type melktank het ging. Uiteindelijk stonden ze hier om half negen 's ochtends met een RMO-wagen voor de deur. Er zat op dat moment ruim 7.000 liter in de 25.000 litertank. Die melk is er uitgepompt en is naar een vergister getransporteerd. De 3.000 liter die er die ochtend nog bij is gekomen, heb ik in de gierkelder moeten laten lopen."

U moest later die dag weer melken, wat heeft u gedaan?

"Ik heb direct mijn lokale GEA-dealer Burggraaff gebeld en die heeft snel gehandeld. Hij had nog een noodtank van 4.500 liter en die is die middag nog gebracht en geïnstalleerd. Om half vijf was alles klaar. Precies voordat ik zou melken. Alle lof. Maar de tank is wel klein. Ik moet veel vaker reinigen en FrieslandCampina moet nu elke dag de melk ophalen, terwijl dat voorheen om de drie dagen gebeurde. Dat kost ook tijd en geld. Daarnaast kalven er in de tweede helft van maart veel koeien af. Dat kan dus met deze noodtank een probleem worden."

Hoeveel heeft dit u al gekost?

"Het leegpompen van de oude melktank en het transport naar de vergister komt waarschijnlijk uit op €1 per liter. Dat is dan al €7.000. Daar komen de extra stroom- en reinigingskosten dan nog bij. Dit is nog eens €3.000. Maar die laatste kosten lopen de komende dagen natuurlijk door. En dan is er nog het melkgeld zelf."

Wie gaat dat betalen?

"Met GEA heb ik zaterdag contact gehad. Het bedrijf heeft toegezegd dat zij de eerder genoemde €10.000 gaan vergoeden. Plus de kosten die er nog bijkomen. Het melkgeld dat ik voor de 10.000 liter melk ben misgelopen, wordt door FrieslandCampina op waarde geschat en vergoed. Dat doen ze op basis van een bemonstering van de vet- en eiwitgehaltes op dit bedrijf. FrieslandCampina legt de rekening hiervan wel eerst bij mij en ik declareer dan weer bij GEA."

Hoe lang gaat dit nog duren?

"Ik hoop dat GEA snel met een oplossing komt, maar het is afwachten. Afgelopen zaterdag sprak de fabrikant tegen mij de verwachting uit dat ze het probleem in zeven of veertien dagen zouden kunnen verhelpen. Dat zou het meest gunstige scenario zijn. Ik heb echter liever dat ze het goed dan dat ze het te snel doen. Ik vind het in ieder geval een goede zaak dat FrieslandCampina en Burggraaff hier snel hebben ingegrepen zodat ik direct verder kon met melken."

Johan Oosthoek (43)
Woonplaats: Schipluiden (Z-H).
Bedrijf: in maatschap met broer Barry (38) een veebedrijf met 180 melkkoeien, 140 stuks jongvee, 1 miljoen kilo quotum en 88 hectare land (waaronder natuurland).

Laatste reacties

 • somporn

  Is er dan een beschadiging in de tank of roerwerk????

 • gjcamps

  wat een vreemde bedragen, je gaat toch geen 7000 euro betalen om 7 m3 melk met een giertankje af te voeren naar een vergister?! Die vergister staat zeker in Italië en de stagaire is met de trekker onderweg. Het zal wel goed verzekerd zijn.

 • voer

  Leegpompen 1 euro per liter, waar gaat dit over ?. 3000 euro extra reinigingskosten ?. Zo reken je jezelf wel rijk, of zie ik nu iets verkeerd ?

 • gjcamps

  Ramp redactioneel artikel, gewoon gepubliceerd, geen lastige vragen.

 • simpel boerke

  De onkosten moeten natuurlijk vergoed worden, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hier wel heel erg grof met de kosten gerekend wordt. Voor 7000 euro kun je met een tankwagen door het hele land crossen om uiteindelijk bij de buurman te lossen.

 • dayo

  die 7000 liter melk kon toch ook gewoon in de mestput net als die andere 3000 liter, vind het maar een raar verhaal.... of wil hij graag 1 euro per liter vangen, leuk verhaal voor op een verjaardag...

 • gjcamps

  toon voor 7000 euro doe je een rondje Europa of je rijd naar Almaty Kazachstan

 • Belgique

  Typisch zo'n gevalletje 'optimaal profiteren van de rampsituatie'.
  Ken je die mensen die bij diefstal plots allerhande dure spullen in huis hadden staan (diefstalverzekering)? Hier begint het op te lijken.

  GEA wil natuurlijk ook geen slechte reclame. Ze vergoeden dus ruim. Met zo'n artikel in 'boerderij' zullen de anderen ook wel ruim vergoed willen worden.

 • Zuperboer

  Die 7000 liter moet er eerst uit om het mangatdeksel te kunnen openen. Dan kan de FCDF-vertegenwoordiger de melk pas visueel inspecteren en al dan niet besluiten tot verdere inname. Is er dan op het oog een afwijking te constateren dan mag de RMO de melk niet meer innemen. Gewoon gevalletje protocol NVWA hanteren. Is al net zo aan regeltjes gebonden als melkveehouders aan Focus melk.

 • boerrick

  Ze rekenen inderdaad wel HEEL makkelijk, 180 koeien 1 miljoen quotum, en dan €7000 vragen in plaats van superheffing betalen.

 • EMERGO!

  superheffing loopt gewoon door mannen! ken je regels.
  Melk is door FCDF door de slang gegaan en telt als geleverd! ook als het daarna naar een vergister gaat.
  Logisch dat dit hierheen gaat, of komt een van jullie komende zomer de koeien magneten inschieten? eerst nadenken voordat je gaat roepen mannen!
  Bovendien zullen deze mensen veel extra werk hebben als ook meer stroom en reinigingskosten.
  In zo'n stal staat er ongetwijfeld een voorkoeler, die op deze manier ook niet meer werkt, gezien de omleidingen die aangelegd zijn.
  Bovendien, niemand vraagt hier toch om? Terecht dat er voor dit gedoe ruim vergoed wordt! GEA is daar enkel bij gebaat en het is verzekeringswerk, dus waar maken we ons hier druk om?

 • dayo

  @ emergo hij heeft 3000 liter toch ook in de mestput laten lopen, waarom dat dan niet naar de vergister, en verdwijnt het staal in de vergister??? trouwens rvs wordt niet aangetrokken door een magneet dus hoeven we geen magneten in te gaan schieten bij Oosthoek, DUS ZELF OOK EVEN NADENKEN VOOR U WAT ROEPT!!!!!

 • landboer

  Dayo die 3000 ltr is niet in de tank geweest , ja ik denk ook wel eens na....

 • Marco22

  Je kan ook een Filter plaatsen.

 • Foxxy

  Onbeschoft, 
  Mensen kopen een nieuwe tank,vervolgens ijzer in de melk, vervolgens Friesland campina en GEA proberen het netjes op te lossen met de veehouders,  die vertellen hun verhaal hier, om vervolgens door ons te worden bekritiseerd? 
  Ik hoop dat het netjes voor ze wordt afgewikkeld, immers ze hebben niet om problemen gevraagd! 
  Sterkte! 

 • veldzicht


  Foxxy,Je mag je toch wel afvragen waarom het 1 € per liter moet kosten om die melk af te voeren,en 3000 € om die tank te reinigen ?

 • Foxxy

  eerlijk?  Interesseert me weinig!  Ik ken alle ins-en outs niet,  hoop dat de getroffen veehouders volledig gecompenseerd worden, zit vast geen melkveehouder te wachten op metaal in de melk dankzij de aanschaf van een nieuwe melktank! 


 • haam

  officeel volgens de huidige focus planet norm  moeten deze bedrijven 2 weken melkweigering krijgen , blijkbaar is dat een heel rekbaar begrip en kan er met 2 maten gemeten worden

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.