Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:10 mrt 2015

Melkveewet te gevoelig om voor verkiezing te behandelen

De invulling van de grondgebondenheid in de melkveehouderij ligt zo gevoelig tussen VVD en PvdA, dat Sharon Dijksma ervoor kiest ze over de verkiezingen heen te tillen.

Het zat er een beetje aan te komen dat staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) de deadline van 1 maart voor de invulling van de grondgebondenheid voor de melkveehouderij niet zou halen. Vertegenwoordigers van melkveehouders en zuivelorganisaties hoorden niks over nieuwe plannen en ook Tweede Kamerleden begonnen zich zorgen te maken.

Donderdag kwam Dijksma met een brief: ze heeft meer tijd nodig om invulling te geven aan de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die groei van de melkveehouderij met alleen mestverwerking beperkt. Dijksma verwacht in de loop van maart meer duidelijkheid te kunnen bieden. Officieel is de reden van uitstel dat het meer tijd kost om alles in de juiste regelingen te gieten. Maar er steekt meer achter.

Dat er opnieuw uitstel komt, maakt opnieuw pijnlijk duidelijk hoe groot het meningsverschil tussen de coalitiepartijen is op dit dossier. PvdA wil grondgebondenheid, de Tweede Kamerfractie van de VVD wil het pertinent niet. En dat is voor Dijksma lastig zaken doen. Ze krijgt de beide landbouwwoordvoerders van VVD en PvdA nog niet gezamenlijk in het gareel. Zeker met het vooruitzicht op de provinciale verkiezingen op 18 maart, kiest Dijksma ervoor om het gevoelige dossier vooruit te schuiven. Verdeeldheid in de coalitie is geen goed signaal voor de kiezer en daarom willen VVD en PvdA de het dossier graag over de verkiezingen heen tillen. Dat wilden de partijen ook met het debat over de gaswinning in Groningen doen, maar na drie dagen aandringen van de oppositie lukte het toch de coalitie te overtuigen van de noodzaak van een debat.

Ook nu gaan oppositiepartijen SP, ChristenUnie en D66 een debat aanvragen over de ontstane situatie. Ze vinden het onacceptabel dat boeren nog steeds in onzekerheid zitten over de wijze waarop ze hun bedrijf mogen uitbreiden als het melkquotum op 
1 april verdwijnt.

Die situatie van onzekerheid duurt nu al bijna driekwart jaar. Met de uitstelbrief is hier wel een kleine zekerheid voor terug gekomen: eisen van grondgebondenheid worden pas van kracht als de AMvB in gaat. Terugwerkende kracht is geen optie. En dus wordt 2015 vrijwel zeker een overgangsjaar, waarbij boeren tijdelijk grondloos mogen groeien. De verwachting is dat de grondgebondenheid voor 2016 wel geregeld gaat worden. Hoe is nog de grote vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.