Rundveehouderij

Achtergrond

Markt bijproducten stabiliseert

De prijzen in het segment aardappelreststromen blijven interessant.

Snippers van de beste kwaliteit zijn ronduit goedkoop, onder invloed van de grote beschikbaarheid van aardappelen in het algemeen en voeraardappelen in het bijzonder. Stoomschillen zijn deze week 10 cent per procent droge stof (€1,50 per ton) goedkoper geworden.

De bijproductenmarkt komt steeds dichter bij het evenwichtspunt. Vraag en aanbod sluiten in doorsnee goed op elkaar aan, met name dankzij een wat aantrekkende vraag. Uitzondering op deze regel is de bierbostel. Als gevolg van een grote aanvoer vanuit de brouwerijen blijft de bierbostelprijs onder druk staan. Een andere situatie is te zien in de productie van bio-ethanol. Deze is teruggevallen na prijsdalingen voor brandstof. Dat drukt de aanvoer van bijvoorbeeld de prijstechnisch aantrekkelijke graanbostel, maar ook van tarwegistconcentraat. Complicerende factor is dat in een van de fabrieken onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden, waardoor de aanvoer nog lastiger wordt. Voor enkele producten geldt langere levertijd.

Geleidelijk aan krijgen de melkveehouders meer belangstelling voort kuilmais. Er is veel prijsverschil dit seizoen. Voor matige kwaliteit geldt in de voerhandel een prijsindicatie van €50. Dat loopt op tot €67,50 voor de beste, franco boer geleverd.

Prognose: prijsdruk op bostel.

Of registreer je om te kunnen reageren.