Rundveehouderij

Achtergrond 1121 x bekeken

Handel rustiger, prijs wel hoger

De handel in slachtkoeien is op maandagochtend duidelijk rustiger verlopen dan in de afgelopen weken.

Hoewel de handel duidelijk wat minder was, kon de prijs van de slachtkoeien, O-kwaliteit tot en met de worstkoeien, met 10 cent omhoog. De luxere koeien en de stieren stegen met 5 cent in prijs.

Handelaren geven aan dat de vraag naar luxe koeien minder groot is dan naar de 'gewone' slachtkoeien. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een prijsverschil. Terwijl de prijs van de 'gewone' slachtkoeien vorig jaar fors daalde is de prijs van de luxe dieren aardig op niveau gebleven. Een O-kwaliteit slachtkoe brengt maximaal €3,05 per kilo geslacht gewicht op. De prijs ligt hiermee 15 cent hoger dan een jaar geleden. Een luxere R-kwaliteit koe brengt maximaal €4 op, 30 cent meer dan een jaar geleden.

Naast de flinke prijsstijging van slachtkoeien is de prijs van melkkoeien vorige week ook weer flink gestegen. Twee weken geleden steeg de prijs van eerste kwaliteit melkkoeien met € 100 en vorige week kwam er €75 bij de prijs op. De prijs komt daarmee uit op €1.450. Het aanbod is erg krap en veel melkveehouders zijn opzoek naar extra koeien, de prijs zal dan ook nog verder stijgen.

Prognose: melkkoeien duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.