RundveeAchtergrond

Fusieplan DOC opent transfermarkt

Het nieuwe fusieplan van DOC Kaas en DMK maakt veel los bij de leden en bij andere verwerkers, zo blijkt uit allerlei reacties. Een deel van de leden wil niet mee en klopt aan bij andere bedrijven. Die beraden zich op hun aannamebeleid.

De voorgestelde fusie tussen DOC Kaas en DMK maakt veel los bij zowel melkveehouders als de zuivelindustrie. Uit reacties op sociale media en internetforums blijkt dat ook de DOC-leden zelf niet allemaal hetzelfde denken over de plannen van hun bestuur en directie.

De een staat volledig achter het voorstel om samen te gaan met DMK, zo meldt die. Het had vier jaar geleden al gemoeten, maar nu kan DOC Kaas echt niet meer alleen verder. DMK is dan de beste keus omdat het (zuivel)breed en groot is, aldus de redenering.

Een ander, en met hem meerderen, dreigt naar A-ware over te stappen als gefuseerd moet worden met DMK. Bij A-ware is de melkprijs tenminste iets beter, kunnen ze de kaas beter verkopen en zit ‘spirit’ in het bedrijf, zo voert die aan.

Ook daar komt weer een aantal leden tegen in het geweer. Een aantal DOC-leden kan A-ware niet luchten of zien. Nog een andere groep stelt de hoop op een derde optie: een fusie met het beter betalende Hochwald of met Arla.

A-ware ontvangt telefoontjes

Een inventarisatie bij concurrerende zuivelbedrijven maakt duidelijk dat sommige DOC-leden hun voelhoorns al hebben uitgestoken met het oog op een andere keuze. A-ware ontvangt veel telefoontjes, maar ook andere verwerkers worden benaderd.

De ‘transfermarkt’ voor melkveehouders heeft de laatste jaren een beetje stil gelegen (afgezien van de wervingscampagne van A-ware) , maar blijkens de reacties, is het heel wel denkbaar dat het fusieplan van DOC Kaas en DMK meerdere verwerkers aanzet om het aannamebeleid te herzien.

Fusie kan melkprijs omlaag trekken

Bedrijven zijn enerzijds voorzichtig met het aannemen van extra boeren juist op een moment dat de quotering verdwijnt, maar het perspectief dat een flinke plas Nederlandse melk in Duitse handen overgaat, is ook niet aanlokkelijk. Hoe gek het mag klinken: er bestaat zelfs vrees dat de fusie tussen DOC Kaas en DMK de gemiddelde melkprijs in Nederland structureel omlaag trekt. Dat wordt gezien als ongewenst.

Nederlandse melk en zuivel hebben nu een meerwaarde ten opzichte van producten uit de buurlanden. Het wordt van belang geacht  om dat zo te houden. Dit vanwege imago en dus ook marge.

Ongemak bij Duitse DOC-boeren

Bij diverse DOC-boeren in Duitsland speelt verder ook ongemak over de fusieplannen. Net als in 2011. Zij hadden zich bij DOC aangesloten om DMK te ontvluchten, maar zien dat bedrijf weer achter hen aan komen. Bestuur en directie van DOC Kaas doen deze weken hun best om deze gevoelens en neigingen te bedwingen.

Beheer
WP Admin