Rundveehouderij

Achtergrond 17 reacties

Fusieplan DOC opent transfermarkt

Het nieuwe fusieplan van DOC Kaas en DMK maakt veel los bij de leden en bij andere verwerkers, zo blijkt uit allerlei reacties. Een deel van de leden wil niet mee en klopt aan bij andere bedrijven. Die beraden zich op hun aannamebeleid.

De voorgestelde fusie tussen DOC Kaas en DMK maakt veel los bij zowel melkveehouders als de zuivelindustrie. Uit reacties op sociale media en internetforums blijkt dat ook de DOC-leden zelf niet allemaal hetzelfde denken over de plannen van hun bestuur en directie.

De een staat volledig achter het voorstel om samen te gaan met DMK, zo meldt die. Het had vier jaar geleden al gemoeten, maar nu kan DOC Kaas echt niet meer alleen verder. DMK is dan de beste keus omdat het (zuivel)breed en groot is, aldus de redenering.

Een ander, en met hem meerderen, dreigt naar A-ware over te stappen als gefuseerd moet worden met DMK. Bij A-ware is de melkprijs tenminste iets beter, kunnen ze de kaas beter verkopen en zit 'spirit' in het bedrijf, zo voert die aan.

Ook daar komt weer een aantal leden tegen in het geweer. Een aantal DOC-leden kan A-ware niet luchten of zien. Nog een andere groep stelt de hoop op een derde optie: een fusie met het beter betalende Hochwald of met Arla.

A-ware ontvangt telefoontjes

Een inventarisatie bij concurrerende zuivelbedrijven maakt duidelijk dat sommige DOC-leden hun voelhoorns al hebben uitgestoken met het oog op een andere keuze. A-ware ontvangt veel telefoontjes, maar ook andere verwerkers worden benaderd.

De 'transfermarkt' voor melkveehouders heeft de laatste jaren een beetje stil gelegen (afgezien van de wervingscampagne van A-ware) , maar blijkens de reacties, is het heel wel denkbaar dat het fusieplan van DOC Kaas en DMK meerdere verwerkers aanzet om het aannamebeleid te herzien.

Fusie kan melkprijs omlaag trekken

Bedrijven zijn enerzijds voorzichtig met het aannemen van extra boeren juist op een moment dat de quotering verdwijnt, maar het perspectief dat een flinke plas Nederlandse melk in Duitse handen overgaat, is ook niet aanlokkelijk. Hoe gek het mag klinken: er bestaat zelfs vrees dat de fusie tussen DOC Kaas en DMK de gemiddelde melkprijs in Nederland structureel omlaag trekt. Dat wordt gezien als ongewenst.

Nederlandse melk en zuivel hebben nu een meerwaarde ten opzichte van producten uit de buurlanden. Het wordt van belang geacht  om dat zo te houden. Dit vanwege imago en dus ook marge.

Ongemak bij Duitse DOC-boeren

Bij diverse DOC-boeren in Duitsland speelt verder ook ongemak over de fusieplannen. Net als in 2011. Zij hadden zich bij DOC aangesloten om DMK te ontvluchten, maar zien dat bedrijf weer achter hen aan komen. Bestuur en directie van DOC Kaas doen deze weken hun best om deze gevoelens en neigingen te bedwingen.

Laatste reacties

 • Gerco1977

  als fusie met wie dan ook niet door gaat is failiet gaan dan de volgende stap ??

 • klaas.van.der.horst1

  Waarom? Er lijkt overigens belangstelling genoeg voor DOC. Maar bestuur en directie hebben de klok in zekere zin wel aan het tikken gezet, zo lijkt.

 • rmw

  Nu opzeggen bij DOC, is pas 01-01-2017 elders leveren... Kortom weinig te willen...

 • boertje1971

  @rmw, nee hoor als fusie door gaat kun je direct weg....

 • boertje1971

  @rmw en al je geld wat er staat wordt ook direct uitgekeerd

 • boertje1971

  @rmw dus niet NU opzeggen maar de ontwikkelingen afwachten

 • Jaap39

  #4 als er een fusie komt zouden alle leden en leveranciers moeten willen blijven, anders is de fusie niets waard en zou dan niet door moeten gaan.


 • boertje1971

  <em>@jaap39 als DOC met een goede fusie kandidaat zou komen blijft iedereen echt wel maar DMK die al jaren minder uitbetaald dan DOC daar worden we niet enthousiast van, ondat we de laatste jaren ook al veel te weinig van DOC hebben gekregen,  DOC zegt nu DMK zit op het  melkprijs niveau als DOC, ze snappen zeker niet dat we dat nou net het probleem vinden die veeeeeeeeeeeeeeeel te lage melkprijs, die MOET  door een fusie omhoog en dat zie ik met DMK niet gebeuren</em>

 • rmw

  @dayo, vergeet het maar, bij fusie kun je niet direct weg en je ledengeld krijg je ook niet uitgekeerd. Bij een overname ligt dat anders, maar daarom noemen ze het ook een fusie... En bij doorgaan heeft de meerderheid voor gestemd, dus rechtsgeldig.

 • boertje1971

  @rmw ja je hebt denk ik wel gelijk wat fusie versus overname betreft, volgende week vergadering dus nog een vraag....

 • Jaap39

  #9 je zou indien mogelijk nu natuurlijk naar een andere afnemer kunnen gaan. Er is nog niets besloten vwb fusie. Daar ben je als leverancier toch min of meer vrij in?

 • koestal

  zijn er nog andere fusiekandidaten  ?

 • Jaap39

  Arla, hochwald, frcamp, een Chinese partij?

 • Jan van het Zand


  Een boer mag zelf de melk verwerken vanaf 1 april. Het consumentenquotum is immers ook verdwenen.

  In diverse supermarkten kun je producten kopen van de tuinders in de omgeving. Daar kan toch ook wel gepasteuriseerde melk van een plaatselijke of regionale melkveehouder worden verkocht.
  Zelf zag ik in de jaren 70 in Frankrijk, dat een melkveehouder zelf de melk pasteuriseerde en verpakte in van die driehoekige flexibele plastic verpakkingen, zoals caprisonne ook de jus d'orange in verpakt. Dan heb je een verse hoeveelheid melk voor 1 glas melk. Of j e prikt er een rietje in en drinkt het uit het pak.
  En dan vang je meer dan 35 cent voor de melk per kg als melkveehouder.

 • Foxxy

  Een fusie uit armoede brengt 2x armoede

 • Jaap39

  Op welke informatie baseerd u uw reactie Foxxy?
  Of verteld u dit omdat u juist leverancier van A ware bent geworden en bang bent de fabriek niet vol te krijgen?
  Volgens mij wordt dit een goede kans voor doc samen met dmk. 

 • Foxxy

  Beide spelers maken een zware tijd door , en DOC staat mijns inziens met de rug tegen de muur ! Pech gehad met Rusland, en strategisch in foliekaas geinvesteerd. Feitelijk heeft DOC niet veel opties, dus zal het iedere verandering/fusie serieus overwegen , want het alternatief ,stug doordoen, schept teveel ontevreden leveranciers !
  En nee, ik zit bij Friesland Campina. Veel respect voor DOC , en nog meer voor leden trouwens! Fabriek heeft gewoon echt pech gehad!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.