Rundveehouderij

Achtergrond

Aantal runderslachtingen met 7 procent gedaald

Er zijn in de afgelopen weken minder koeien beschikbaar gekomen voor de slacht, hierdoor is het aantal runderslachtingen flink gedaald

Het aantal runderslachtingen is in de afgelopen weken flink teruggelopen. In het begin van het jaar werden er juist nog meer runderen geslacht. Nu ligt het totaal aantal slachtingen in de eerste tien weken van dit jaar 7 procent lager dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Oorzaak van de daling is het kleinere aanbod van slachtkoeien. Melkveehouders hebben eind vorig jaar en aan het begin van dit jaar veel koeien afgestoten. Dit als gevolg van de gedaalde melkprijs. De koeien die langer werden aangehouden om nog wat extra te verdienen met de hoge melkprijs. Toen deze daalde waren deze koeien economisch niet meer interessant. Omdat die koeien veelal zijn afgestoten en het einde van het quotumtijdperk voor de deur staat zijn er minder koeien beschikbaar voor de slacht.

Door het kleinere aanbod is de prijs van de koeien flink gestegen in de afgelopen weken. Een O-kwaliteit slachtkoe bracht begin dit jaar €2,55 per kilo op (Vee&Logistiek Nederland). De prijs is inmiddels gestegen tot €3,25 per kilo geslacht gewicht. De prijs ligt hiermee 30 cent hoger dan vorig jaar. Of de prijs nog verder stijgt, hangt af van het aanbod, de vaart lijkt er nu wel uit te zijn en een stabiele prijs lijkt het meest voor de hand liggend.

Of registreer je om te kunnen reageren.