Rundveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Zuivelmarkt schiet snel verder omhoog

Voor de meeste melkveehouders kan de zuivelmarkt waarschijnlijk niet hard genoeg omhooggaan, maar in de voorbije week zijn er toch weer indrukwekkende stappen vooruit gezet qua zuivelnoteringen.

Vooral de notering voor verse room is enorm omhooggeschoten. Voor dit product wordt nu ruim €4100 per ton betaald, €400 of meer omhoog ten opzichte van vorige week. Ook mager melkconcentraat is flink duurder geworden, maar niet zo spectaculair als room. Het zijn de uitschieters, maar de rest van de markt gaat fors omhoog.

Verwerkers constateren dat de aanvoer van rauwe melk van hun leden of leveranciers snel opdroogt. In sommige gebieden in de EU wordt opeens 15 procent minder melk aangevoerd, terwijl kopers opeens volop kopen. Poederproducenten kopen in allerijl mageremelkconcentraat bij waar ze het maar kunnen krijgen. Jammer genoeg voor hen is er momenteel weinig vrij beschikbaar product, of het moet van ver weg komen, uit Frankrijk of zelfs Italië. Kaasfabrieken zitten overigens met hetzelfde probleem. Nu de markt weer vragend is, blijkt de melkaanvoer tegen te vallen en moet op de spotmelk worden bijgekocht. Wat trouwens niet meevalt.

Eind vorig jaar leken er nog grote voorraden melkpoeder aanwezig te zijn op diverse plaatsen in de EU. Nu is daar weinig meer van te merken. De jongste Europese statistieken maken duidelijk dat, waar China vorig jaar iets rustiger inkocht, veel Arabische en Afrikaanse landen juist sterker aan de markt waren. Algerije kocht bijvoorbeeld nog nooit zo veel melkpoeder in de EU als vorig jaar: bijna 145.000 ton magere melkpoeder, ofwel 1,5 keer zo veel als in 2013.

Prognose: verder stijgende prijzen.

Laatste reacties

 • a van Gerwen

  Waar zijn nu de voorspellers van de doemscenario's uit december. Het blijkt maar weer eens dat voorspellen moeilijk is zonet. Onmogelijk. Elkaar na papegaaien, dat kunnen ze.

 • bvandoorn

  dat de prijs omhoog gaat komt omdat bijna iedereen minder gaat melken, om niet zoveel superheffing hoeven te betalen. Na april gaat de prijs weer zakken, want al die grote stallen moeten toch vol komen.

 • steenbok1

  bvandoorn denkt nog steeds op een eiland te wonen, wij in nederland maken echt de prijs niet, zal afhangen van de productie elders op de wereld.

 • Eminem2010

  Steenbok heeft het inderdaad goed gezien de pieken en dalen van prijs worden gemaakt door de productie van continenten niet door landen.

 • Fermer

  Zeker, steenbok en Eminem, nu remt de Europese melkproductie vanwege dreigende superheffing. Was dat anders ook gebeurd,? Daarbij, Europa is wel de grootste melkproducent ter wereld, dus niet klein Nederland, maar groot EU zal zeker wel de prijsbederver worden.

 • Eminem2010

  Die kans is indd aanwezig Emmerei maar de markt op wereldschaal is van zoveel factoren afhankelijk dat ik niet wil kijken naar alleen Nederland het gaat over meerdere landen en zelfs in Europa is er een grote verscheidenheid van factoren met betrekking tot voer/dierziektes/klimaat en overheden. De tijd zal het leren welke voorspeller er gelijk had.

 • haam

  idee voor handelaren op de spotmelk markt plaats een advertntie op deze website

 • peter1939

  je zult maar net garantiecertificaat voor 32 cent hebben afgesloten voor 2015.....baal je wel enorm.........en dan komen de chinezen nog latr vant jaar...en de russen........vaarzen zullen wel duurder worden....

 • koestal

  melkpoederprijs stijgt door droogte in Australie en Nieuw- Zeeland

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.