Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Zuivelmarkt in rustiger vaarwater

De handel in zuivelproducten is duidelijk rustiger dan een paar weken geleden. Inkopers zien langzaamaan de datum van het nieuwe melkjaar dichterbij schuiven en verwachten straks een flinke toename van de Europese zuivelaanvoer.

Daarnaast is er nog wat onzekerheid over de droogte in Nieuw-Zeeland; deze lijkt niet door te zetten, waardoor het zuivelaanbod daar niet veel zal dalen. En aan de andere kant is de grote zuivelspeler China ook nog steeds een opvallende afwezige. Dit zorgt ervoor dat handelaren en inkopers afwachten wat de markt gaat doen en niet bereid zijn om nog meer voor zuivel te betalen.

In de afgelopen weken vloog de prijs van de zuivelproducten nog omhoog; nu is de tendens toch dalende. Dit is ook te zien aan de noteringen van ZuivelNL die woensdag werden bekendgemaakt. Mageremelkpoeder noteert voor het eerst in zes weken tijd stabiel met een prijs rond €2.250 per ton. De roomprijs is gedaald tot rond €4.000 per ton (was €4.150). Mageemelkconcentraat was erg in trek bij de inkopers om mageremelkpoeder te maken; nu is die vraag weer gedaald en gaat de prijs mee naar beneden. Vorige week lag de prijs van dit product nog op €1.950 per ton; nu is er €150 per ton van de prijs af.

Uitzonderingen in de markt lijken de Nederlandse spotmelk, die kan door een krap aanbod goed standhouden en foliekaas. Dat laatste product is zelfs wat in prijs gestegen: van €2,60 naar €2,70 per kilo.

Prognose: prijs zuivelproducten onder druk.

Laatste reacties

  • rieuwersveld

    Volle melkpoeder pakt de leiding
    Zuivelnoteringen zetten een eindsprint in, staat op boerenbusiness.nl!!
    Beetje positief nieuws blijven brengen, het is maar hoe je het bekijkt.

  • Jaap39

    Inderdaad #1. De stemming bij boerderij.nl lijkt op zijn minst depressief. Ook bij andere artikelen, met name rondom zuivel, lijkt dat nogal eens te gebeuren. De markt omlaag kletsen staan we niet op te wachten.
    Prozacje voor een aantal auteurs misschien?

  • wmeulemanjr1

    De prijzen naar beneden 'lullen' dat is altijd leuk voor de mensen die aan de zijlijn toekijken, hebben vaak geen benul van kosten, kijken alleen naar melkprijs. Ben je heel flink!!

Of registreer je om te kunnen reageren.