Rundveehouderij

Achtergrond

Structuuraanvulling tendeert duurder

Bij melkveehouders is de vraag naar aanvulling met structuur in het rantsoen onveranderd groot. Het aanbod blijft daarbij achter.

Koolzaadstro is €10 per ton duurder geworden, evenals roodzwenk graszaadhooi. Mooi blank tarwestro is heel moeilijk te krijgen, akkerbouwers houden het vast in afwachting van prijsstijging.

Het aanbod voeraardappelen blijft groot. Dat zet druk op de prijs van de gangbare aardappel restproducten. Echter, lang niet alle rundveehouders voeren aardappelen. De meesten houden het bij snippers en vezels. De campagne voor levering van vezels loopt op zijn einde, iets om rekening mee te houden. Er worden her en der wel veel voeraardappelen gelost voor scherpe prijzen, rond €25 per ton, maar de kwaliteit laat vaak te wensen over.

Graanbostel is maar mondjesmaat verkrijgbaar en goed gevraagd, met als gevolg prijsstijging van 10 cent per procent droge stof. Er is levertijd van om en nabij tien dagen. Ook enkele soorten tarwegistconcentraat zijn op het moment moeilijker leverbaar, voorlopig zonder effect op de prijs.

De markt voor bierbostel is stabiel. Vraag en aanbod zijn op elkaar afgestemd, de prijs is nog steeds aantrekkelijk.

Prognose: duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.