Rundveehouderij

Achtergrond

Prijsstijgingen zuivel lijken af te zwakken

De periode met snelle prijsstijgingen voor zuivelproducten lijkt weer iets achter de rug.

De prijzen voor veel producten, zoals boter, room, magere melkconcentraat, kaas en poeders gaan nog steeds iets omhoog, maar hier en daar lijkt een voorlopig plafond bereikt. Een goed voorbeeld is de roomnotering. Die schoot met name de laatste weken enorm hard omhoog. Nu blijft de prijs een beetje hangen rond de €4.150 per ton. Boter is ook flink duurder geworden, maar hiervan schommelt de notering tussen de €3.400 en €3.500 per ton.

De notering voor mageremelkcontraat is zelfs even het hoogtepunt voorbij. Eind vorige week steeg de dagnotering tot boven de €2.100 per ton, nu is er zo'n €200 per ton van af.

Mageremelkconcentraat is een gewild product, met name om er mageremelkpoeder van de maken. Dat is in de voorbije weken veel gedaan, want de melkpoedermarkt kwam weer goed in beweging. Probleem was wel dat er nauwelijks vrije melk meer was te verkrijgen. Melkveehouders hebben de aanvoer fors beperkt en en zuivelbedrijven (vaak kaasmakers) die anders vrij veel mageremelkcontraat verkopen, hebben nu alle aangevoerde melk zelf nodig. Eind vorige week deed zich dat extra sterk voelen. Nu zijn de tekorten iets minder acuut.

De spotmarkt voor Nederlandse boerderijmelk blijft goed, maar stijgt niet meer. Ook hier lijkt even het plafond bereikt. Daarbij komt dat spotmelk in Duitsland, België en Frankrijk goedkoper is.

Bij de kazen en poeders is het beeld in grote lijnen hetzelfde.

Prognose: minder snelle prijsstijgingen.

Meer informatie over de prijzen van zuivel vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

Zuivelveiling Fonterra

Officiële Nederlandse zuivelnotering

Spotmarkt melk

Foliekaas

Room

Mager melkconcentraat

Voorschotprijs FrieslandCampina

Voorschotprijs Cono

Voorschotprijs DOC Kaas

Voorschotprijs Bel Leerdammer

Voorschotprijs Nemelco

Voorschotprijs DeltaMilk

Voorschotprijs Hochwald

Voorschotprijs FrieslandCampina Bio

Of registreer je om te kunnen reageren.