Rundveehouderij

Achtergrond

Laatste loodjes voor het melkquotum

De periode voor de handel in leasemelk loopt deze week af. 15 februari moeten alle documenten binnen zijn bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Met het einde van deze leaseperiode eindigt ook gelijk de handel in melkquotum. In het nieuwe melkjaar, die op 1 april start, is er geen melkquotum meer van toepassing op de levering van melk.

In deze laatste week zijn handelaren en quotumbemiddelaars vooral druk met het indienen van het papierwerk rondom het leasen. Tussendoor vindt er nog wel redelijk wat handel plaats. Er komt her en der nog wat aanbod los en de vraag loopt goed door. Handelaren geven aan dat leasers die geen transactie naar hun zin kunnen doen gewoon afhaken en wachten op de superheffing. Noodzaak om te leasen lijkt bij velen niet van toepassing meer te zijn nu het prijsverschil minimaal is.

De prijs van de leasemelk is stabiel gebleven met gemiddeld €6,10 per kilo vet (exclusief BTW). De prijs die handelaren opgeven verschilt flink en ligt tussen €6,00 en €6,20 per kilo vet waarbij het vetpercentage leidend is. Op internet staan prijzen tot zelfs €6,30 voor melk met een laag vetgehalte al lijkt daar niet veel vraag naar te zijn gezien het aantal hits.

Bij een prijs van €6,10 per kilo vet en een vetpercentage van 4,25 betaalt de melkveehouder bijna €26 per 100 kilo melk. De prijs van superheffing is €27,83 per 100 kilo melk. De prijs van superheffing is BTW-vrij over de leasemelk komt nog 21 procent BTW. Voor melkveehouders die geen BTW terug kunnen vragen, is het leasen van melk bij deze prijzen dan ook niet interessant.

Vorig jaar lag de prijs van leasemelk in de laatste week op €6,20 per kilo vet. Ook toen was er in de laatste week nog flink wat handel.

Of registreer je om te kunnen reageren.