Rundveehouderij

Achtergrond 2178 x bekeken 3 reacties

Kaasnotering sprongsgewijs terug omhoog

Na de markten voor room, melkconcentraat boter en poeders is ook de kaasmarkt in beweging gekomen. Vanuit de producenten (en de boeren) gezien was dat bittere noodzaak.

De meeste kaasmakers betaalden een hogere melkprijs uit aan de boeren dan ze op grond van hun kaasopbrengsten konden verantwoorden. Vanaf een dieptepunt rond de €2,10 per kilo in december vorig jaar is de foliekaasprijs gestaag weer opgelopen, de laatste twee weken zelfs met flinke sprongen.

Het verhaal is dat de kaasproducenten vrijwel zonder voorraden het nieuwe jaar zijn ingegaan, omdat ze de productie sterk hadden verlaagd en vervolgens hebben gewacht totdat er wat extra vraag kwam. Die ontstond in de voorbije weken. Nu is de situatie zo dat wie nu nog snel even een vrachtje kaas wil hebben daar flink voor moet betalen. Dat kan €2,50 per kilo zijn, maar ook zo maar 15 tot 20 cent meer. Nederlands grootste kaasmaker en tevens grootste zuivelbedrijf mikt volgens de berichten zelfs op een standaard foliekaasprijs van €2,65 per kilo.

De komende weken lijkt de foliekaasprijs alleen nog maar verder te kunnen stijgen. Onduidelijk is echter hoe lang dat aanhoudt. Wat er na 1 april gebeurt met de prijsvorming is voor veel mensen een grote vraag. Nu is de melkproductie in veel EU-landen relatief beperkt. Zelfs in Frankrijk worden veel koeien geslacht. Als hogere uitbetaalprijzen voor melk nu echter zorgen voor een ommekeer, dan kan de zuivelmarkt na 1 april snel weer dalen vanwege een nieuwe toevloed van melk, zo is de vrees.

Prognose: hogere zuivelprijzen.

Laatste reacties

 • Eminem2010

  Fijne negatieve ondertoon in dit stuk misschien kan het dan slechter worden ??? ja en misschien wel beter,door stoppende boeren of grotere vraag vanuit China of droogte in new-zeeland of grotere fabrieken die bij onderbezetting verlies draaien dus beter moeten betalen om de melk te blijven ontvangen. Blijf concreet bij de feiten plaats van die stemmingsmakerij artikelen daar zijn columns namelijk voor.

 • klaas.van.der.horst1

  Beste Emi, nieuwsberichten zijn voor de feiten. Marktcolumns, achtergonden en analyses zijn er daarentegen voor om de feiten in een bedding te plaatsen.
  Je mag op zich zeggen en denken wat je wilt, maar zo zijn de zaken journalistiek geregeld.
  Of je verder iets stemmingmakerij vindt, laat ik aan jou over. Er zullen ook collega's van jou zijn die graag wat reliëf horen bij de kale feiten.

 • Mozes

  @Eminem2010, jij stelt dat grote fabrieken bij onderbezetting wel een hogere prijs voor de melk betalen om de melk te blijven ontvangen. In het bovenstaande artikel wordt gezegd dat verschillende kaasmakers de afgelopen tijd meer voor de melk hebben betaalt dan de kaas opbracht.
  Ze hebben dus met verlies gedraaid en ingeteerd op eigen vermogen.
  Waar moet volgens jou dat extra geld vandaan komen als de kaasprijs niet stijgt?

Of registreer je om te kunnen reageren.