Rundveehouderij

Achtergrond

Duurder melkvee trekt slachtprijs mee

De prijzen van slachtkoeien stijgen al een maand gestaag door, zonder signalen van stagnatie. Sinds week 2 van dit jaar is er per kilo 30 cent bij gekomen.

Ook maandag zijn de koeien weer duurder verkocht op de veemarkt in Bunnik. Door de bank genomen stegen de noteringen met 10 cent. De aanvoer was met een totaal van 115 stuks (waarvan 3 stieren) weliswaar iets ruimer dan de voorgaande weken, toch zijn de koeien vrij vlot verkocht.

De veemarkt is wat betreft het verloop van de aanvoer geen afspiegeling van de situatie bij de slachterij. De uitstoot van melkkoeien is tot een minimum teruggevallen. Het is een afgeleide van de markt voor melkvee die nu leidend is met het einde van de quotering van de melkproductie in beeld.

Aanbod van gebruiksvee is uiterst krap. De prijzen van melkkoeien schieten dan ook omhoog. De stijging van de slachtveenoteringen is weliswaar snel gegaan, maar de vleesprijzen komen dan ook van een heel laag niveau. Om op gelijke hoogte te komen met de slachtkoeiennoteringen van twee jaar geleden moet er nog zeker 50 cent per kilo bij. In de categorie luxer vlees (stieren) stijgen de prijzen veel minder hard.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.