Rundveehouderij

Achtergrond

Aantal slachtingen flink lager dan vorig jaar

In de eerste acht weken van dit jaar zijn er flink minder runderen geslacht dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dit blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

In totaal zijn er ruim 82.000 runderen geslacht, dit is ruim 8 procent minder dan in de eerste acht weken van vorig jaar. Oorzaak van de daling is de grote uitstoot van slachtkoeien aan het eind van vorig jaar. Melkveehouders hebben toen als gevolg van de melkprijsdaling streng geselecteerd in hun veestapel en zijn er veel extra koeien geslacht. De koeien die nu nog in de stallen staan zijn veelal koeien die nog goed mee kunnen in het nieuwe melkjaar en zullen daarom niet naar de slacht gaan.

Het gemiddeld geslacht gewicht van de koeien ligt dit jaar ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Het gemiddelde gewicht ligt dit jaar op 310 kilo en dat was vorig jaar in dezelfde periode 309 kilo.

Als gevolg van het flink gekrompen aanbod is de prijs van de slachtkoeien in de afgelopen vijf weken met 45 cent omhooggeschoten. De grootste stijging vond vorige week plaats. Toen verhoogde Vee&Logistiek Nederland haar prijzen over de gehele linie zelfs nog met 15 cent per kilo. Een O-kwaliteit slachtkoe noteerde daarmee maximaal €3 per kilo geslacht gewicht. Dit is 15 cent meer dan vorig jaar werd betaald voor eenzelfde koe. De prijs ligt echter nog wel flink onder het niveau van 2013, toen werd er maar liefst 45 cent per kilo meer betaald voor een O-kwaliteit koe.

Hoewel de handel in slachtkoeien flink verbeterd is, geldt dat niet voor de luxe S-kwaliteit koeien, de zogenaamde dikbillen. Het aanbod is weliswaar krap maar de vraag naar deze koeien is teruggelopen door het ontstane prijsverschil met de andere kwaliteiten. Veehouders die de dieren willen verkopen, moeten nog wel eens wachten totdat de afnemer plek heeft.

Handelaren verwachten dat het voorlopig nog even rustig blijft met het aanbod van slachtkoeien. De prijs van de slachtkoeien, met uitzondering van de luxe dieren, kan daardoor nog verder stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.