Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Aanbod slachtvee loopt terug

De vraag naar uitgemolken koeien trekt aan, door teruglopende beschikbaarheid. Het aantal slachtingen in januari heeft zich tot en met januari ontwikkeld volgens nagenoeg dezelfde curve als vorig jaar, dat wil zeggen ruim boven de eerste maand van 2013. Maar doordat de slachtgewichten de laagste waren in vier jaar tijd, is de vleesproductie van de slachterijen wat minder geweest.

Het teruggelopen slachtgewicht is het gevolg van uitselecteren van vooral de minder presterende dieren. Melkkoeien afstoten om daarmee de productie in het lopende quotumjaar te drukken heeft immers niet veel zin meer. Die maatregelen zijn eind 2014 al genomen, getuige de zeer grote aanvoer van koeien bij de slachterijen in november en december.

De handel in melkvee trekt aan, er is weer meer vraag. Dat trekt ook de waarde van de tweede kwaliteit melkvee op. Al met al zijn in Bunnik de aangevoerde 94 (waarvan één stier) slachtrunderen vlot verkocht. Een prijsverhoging zat er net niet in. De vleesverkoop zou dat nog niet toelaten. Vee&Logistiek Nederland denkt daar anders over en verhoogde de slachtveenoteringen vrijdag met 8 cent per kilo.

Prognose: prijsstijging.

Eén reactie

  • appie19979

    Natuurlijk ruim boven jan 2013. In 2012 Smallenberg met als gevolg een dip in de melk aanvoer.
    Januari 2013 moest er nog volop gemolken worden om aan het quotum te komen. Dat was/is in 2014/2015 anders.

Of registreer je om te kunnen reageren.