Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Zuivelexportmachine draait op volle toeren

De prijzen van en de marges op zuivelproducten mogen sinds medio 2014 flink zijn gedaald, de Nederlandse exportmachine draait als nooit tevoren. Dit blijkt uit de jongste cijfers van het Europese Melkmarkt Observatorium.

Van alle drie de grootste Nederlandse zuivelexportproducten, wordt dit jaar een fikse groei gerealiseerd ten opzichte van 2015. De verkopen buiten de EU van exportproduct nummer 1 - condens - verslaan zelfs de groei van de Nederlandse melkplas.

13% grotere export condens

Met nog twee maanden te gaan staat de export van Nederlandse condens op 186.500 ton. Dat is 13% meer dan vorig jaar tot en met oktober. Hierbij zijn de cijfers van afzetmarkten nummer 2 en 3 - Griekenland en België -niet eens mee gerekend, want Griekenland en België zijn gewoon EU-lidstaten. Griekenland nam tot en met augustus ruim 22.300 ton condens af, België 19.000 ton; ook fors meer dan vorig jaar.

Verenigde Emiraten nemen meeste condens af

Topbestemming voor condens zijn de Verenigde Arabische Emiraten met ruim 28.000 ton tot en met augustus. Op de plaatsen 4 en 5 komen Hongkong en Nigeria. De meeste condens komt uit de fabriek van FrieslandCampina in Leeuwarden, het overige van Hochwald Foods. Tweederde van alle condensexport uit de EU komt vanuit Nederland.

Kaasexport stijgt met bijna 9%

Niet minder knap zijn de prestaties van de kaasexporteurs. Zij zagen kans om, ondanks de Russische importstop, de uitvoer met nu bijna 9% tot verhogen naar 111.300 ton. Belangrijkste markt is Japan, met ruim 18.000 ton. De Verenigde Staten volgen met bijna 15.000 ton en Zuid-Korea is met krap 10.000 ton een goede derde. Nederland is de grootste afzonderlijke kaasexporteur in de EU en goed voor 19% van alle verkopen naar derde landen.

Uitvoer vollemelkpoeder plust met 3,7%

Het derde exportproduct van Nederland is vollemelkpoeder, het product waarmee Nieuw-Zeeland wereldleider is. Nederland verkocht tot en met oktober 111.100 ton vol poeder buiten de EU. Dat is 3,7% meer dan vorig jaar tot en met oktober. Ook met dit product is Nederland de grootste exporteur in de EU en goed voor ruim een derde van alle uitvoer. Belangrijkste afzonderlijke bestemming is Nigeria, waar FrieslandCampina een grote afzetmarkt heeft. Afzetmarkt nummer twee is Koeweit. Daarna volgen Angola, China en Hongkong.

Export boterolie bijna verviervoudigd

De export van andere zuivelproducten mag er ook zijn. Zo verviervoudigde de uitvoer van boterolie, maar de volumes zijn kleiner.

Laatste reacties

  • Bert Roeleveld

    Dit is niet aan de huidige melkprijs af te lezen, zijn ze soms aan het prijsstunten , net als de kiloknaller.
    Van de andere zijde belicht, je kan er maar vanaf wezen

  • Farmer4life2

    Op dit moment is men de markt aan het veroveren door de producten (jaa, wij melken teveel) voor z'n goed mogelijke prijs af te zetten. Hoe lager, hoe meer partijen mee doen.

    Later, wanneer ze aan het melk infuus zitten, langzaam de prijs verhogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.