Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Worstelen met de melkvloed voor kerst

Voor de zuivelhandel is de periode van worstelen met de melkvloed in de dagen rond kerst dit jaar al vroeg begonnen. De noteringen voor spotmelk en mageremelkconcentraat staan fors onder druk.

In Nederland is de marktdruk vroeg begonnen door onder meer problemen bij kaasmakers. In omringende landen zijn het met name de vrije dagen die zich aandienen. Fabrieken willen daardoor van hun melk af. Wie in Nederland als aanbieder 13 cent voor een kilo melk krijgt, is nog relatief goed af.

Franse spotmelkprijs 10 cent per kilo

In Frankrijk is de spotmelkprijs al naar 10 cent per kilo gezakt. In Noord-Duitsland wordt zo'n 14 cent betaald. Maar waar moet al die goedkope melk heen? Dichtbij zijn weinig afnemers beschikbaar. Ieder heeft genoeg aan de eigen aanvoer. Italië, normaliter een aantrekkelijke markt, hoeft ook even niet meer zo veel. Dat wordt in Zuid-Duitsland ook goed gevoeld. Er gaat nu dus veel naar Polen. Daar kan men nog wel iets met goedkope melk.

Vergelijkbaar beeld concentraten

Bij de concentraten is het beeld vergelijkbaar. In Duitsland brengt mageremelkconcentraat volgens de handel deze week tussen de €950 en €1.020 per ton op, in Frankrijk levert het slechts tussen de €650 en €700 per ton op.

De roomprijs gaat ook verder mee naar beneden. Deze week werd tussen de €3,15 en €3,20 per kilo betaald, tientallen centen minder dan vorige week.

Veel extra rauwe melk verwacht

De hoop is dat de prijzen na de jaarwisseling weer iets aantrekken, maar of en wanneer dat gebeurt, is een spannende vraag. Voor het nieuwe jaar wordt veel extra rauwe melk verwacht, want ditmaal is er geen quotering om te vrezen.

Prognose: flink dalende prijzen vloeibaar product.

Laatste reacties

  • timo

    Dit gaat niet goed...........

  • an.vandendool@kliksafe.nl

    dit is niet leuk

  • Genie

    Het wordt beter lees ik. wanneer? weet niemand.

Of registreer je om te kunnen reageren.