Rundveehouderij

Achtergrond

Weinig verrassingen in handel veevoer

De handel in ruwvoeders en bijproducten blijft rustig doorlopen en er is weinig spannends te melden. Enige prijsverhoging komt van hooi.

Goed hooi is moeilijk te vinden. Het aanbod van kruidenhooi uit de Eifel en Duitsland is niet groot door de zeer droge zomer en moeilijk te verkrijgen. De prijs van weidehooi stijgt daardoor met zo'n €25 per ton naar maximaal €200 per ton.

Beperkt aanbod ingekuilde mais

De vraag naar ingekuilde mais neemt langzaamaan wat toe. Het aanbod is echter nog zeer beperkt, omdat verkopers afwachten. Zij hopen dat de prijzen in het voorjaar nog verder stijgen en houden de mais vooralsnog vast. De prijs voor mais uit de kuil ligt afhankelijk van kwaliteit en volume tussen €60 en €65 per ton.

Vraag naar bierbostel

Bijproducten noteren allen stabiel. De vraag naar bierbostel blijft, ondanks het feit dat melkveehouders het wat aan de dure kant vinden, goed doorlopen. Het past goed in het rantsoen en de koeien doen het er goed op.

Aardappelproducten

Ook bij de aardappelproducten zijn geen wijzigingen. De afzet van aardappelpersvezels verloopt goed bij een gunstige prijs, 88 procent van de voederwaardeprijs. Voeraardappelen komen langzaamaan ook weer op de markt en kosten €20 tot €40 per ton afhankelijk van de kwaliteit.

Opletten bij bestellen vanwege feestdagen

Voerhandelaren waarschuwen kopers wel dat zij goed moeten opletten met bestellen in verband met de feestdagen. Fabrieken liggen een tijdje stil, waardoor aanbod van bijproducten vaak schaars is en soms niet leverbaar.

Tot het nieuwe jaar wordt weinig verandering verwacht in de handel en prijzen van zowel ruwvoer als bijproducten.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Of registreer je om te kunnen reageren.