Rundveehouderij

Achtergrond

Verbreding bij roodbont te zien in stierenindexen

Al enkele jaren was er te weinig bloedverversing bij de roodbonten, maar de nieuwste stierenindexen laten een verbreding zien.

Bruchter Passe is een Kylian-zoon met een mooi opgebouwde productie vererving en goed exterieur. Op 12 december zal fokkerijorganisatie CRV een dochtergroep presenteren op de HHH-show in Zwolle.

Julandy en De Vrendt Brandy

Een tweede dochtergroep is Julandy, deze Molenkamp Andy-zoon heeft in Duitsland goede cijfers en staat daar in de top. De Vrendt Brandy, ook een Andy-zoon, staat op nummer 3 in de NVI-rangschikking. Brandy heeft een lagere productiefokwaarde dan Passe, maar zijn exterieur wordt met 113 gewaardeerd.

Opvallende rol Julia 382

Opvallend is de rol van één koe. Julia 382 is de moeder van Bolero, de lijstaanvoerder bij roodbont. Maar zij is ook de moeder van Red Cliff, een productievererver op de 15de plaats én de grootmoeder van Julandy.

Kodak rode topstier

Kodak blijft een rode topstier. Met ruim 17.000 dochters aan de melk stijgt hij in productie en behoort hij tot de top drie in Levensduur.

Bookem nummer 1 bij zwartbonten

Bij de zwartbonte stieren waren er weinig verschuivingen in de top van het NVI-klassement. De Amerikaanse stier Bookem heeft een grote voorsprong van 60 punten NVI op nummer 2: Shot Trigger.

Enkele interessante stieren zijn Skalsumer Blitz, een extreme melkvererver, maar die tekort schiet op vruchtbaarheid. Britt Prince is een Italiaanse stier die uitblinkt in Levensduur en JK Eder Maarten heeft nu derde kalfs dochters aan de melk en hij blijkt vruchtbare dochters na te laten, zonder grote fouten in productie en exterieur.

Noord-Amerikaanse stieren domineren internationale lijsten

De internationale lijsten van fokstieren en jonge stieren wordt gedomineerd door stieren uit Noord-Amerika. Het is maar afwachten hoe die stieren in Nederland zullen fokken. Voormalig toppers als Mogul en Dorcy blijken op basis van de Nederlandse dochters nauwelijks een bijdrage te leveren.

Weinig nieuws bij MRIJ-stieren

Helaas is er bij de MRIJ-stieren weinig nieuws. Al jaren staat Rudolf Dn aan boven aan de lijst. Hij is al lang niet meer beschikbaar en zijn zoon Rivaal leek een alternatief, maar Rivaal daalde 50 punten NVI.

Of registreer je om te kunnen reageren.