Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

VanDrie verrast door exportverbod nuka's

Kalversector is verrast dat NVWA export van nuchtere kalveren naar verre bestemmingen heeft stilgelegd. De sector wil via SBK en Vee&Logistiek in gesprek.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) verbiedt de export van nuchtere kalveren (nuka's) naar bestemmingen die verder zijn dan 8 uur rijden. Volgens de organisatie is er geen geschikt drinksysteem aanwezig op de transportwagens. Het verbod dat afgelopen maandag is ingegaan, werd afgelopen vrijdag met de sector gecommuniceerd. Henny Swinkels, directeur corporate affairs bij VanDrie Group, spreekt van een ad-hocbesluit dat om een zeer ongelukkig moment is genomen. VanDrie Group is een van de partijen die nuka's exporteert. Een interview.

 

Wat betekent het exportverbod voor VanDrie Group?

"Het is eigenlijk nog te vroeg om hierop in te gaan. We zijn absoluut overvallen door dit ad-hocbesluit, dat op een zeer ongelukkig moment is genomen. Zowel bij de overheid als in de sector zijn, zo net voor de kerst, veel mensen afwezig. Daarbij is dit voor ons ook nog eens de drukste tijd in het jaar."

Afgelopen jaar gingen volgens het CBS ruim 65.000 kalveren de grens over, waarvan een deel naar verre bestemmingen als Spanje en Italië. Dit besluit kost VanDrie Group toch direct geld?

"Dat klopt, al heb ik nog niet precies in beeld hoeveel. Pas zaterdagochtend werd ik via een email op de hoogte gebracht. We zijn nogal overvallen door het bericht en de mogelijke gevolgen nu aan het inventariseren. We hebben binnen de sector afgesproken dat we via de Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) en sectororganisatie Vee&Logistiek het gesprek met de NVWA aangaan. Voorop staat voor ons dat er een acceptabel en praktische uitvoerbaar alternatief op tafel komt."

Deze maatregel kan ook grote gevolgen hebben voor import van nuka's?

"Ik wil nog niet doorredeneren op dit ad-hocbesluit van de NVWA. Dan ga ik op dezelfde manier als de NVWA te werk en dat lijkt met niet goed."

Maar dit moet VanDrie Group toch zorgen baren?

"Zeker, ik maak me altijd zorgen als er een onderdeel uit een verordening wordt gelicht en als er vervolgens op basis van interpretatie maatregelen worden genomen. Maar nogmaals, we gaan dit als sector oppakken om in gesprek met de NVWA tot een gezamenlijke ordentelijke aanpak te komen."

Lees ook dit nieuwsbericht over het exportverbod op nuchtere kalveren.

Laatste reacties

 • geen boer

  een bekend probleem bij nVWA en EZ (die eigenlijk de beslissingen neemt) is dat allerlei werknemers hoog en laag volop de ruimte gegeven wordt om eigen interpretatie en persoonlijke opvattingen door te voeren in 'regelgeving'. CVO mevr. Bruschke is eigenlijk te licht voor deze functie, heeft geen feeling met de praktijk, en voert weinig regie.
  Dit is dan een heel zichtbaar resultaat hiervan, maar de problematiek speelt al veel langer.
  De bezem zal door de veterinaire ambtenaren moeten, te beginnen aan de top. Helaas is er in Den Haag geen politicus meer te vinden die dit varkentje kan wassen.

 • Trot

  Doe dat dan ook voor de inport van nuka uit buurlanden om ibr en bvd uit ons land tekrijgen

 • Vhouder

  beste trot niet de buurlanden maar wij nederland zijn het probleem belgie, duitsland en denenmarken zijn veel verder met de bestrijding van deze ziektes. Hier staat het uitbannen van deze ziektes al jaren stil, vooral natuurlijk door de grote fout toendertijd met de vervuilde entstof van ik meen bayer waardoor de bestrijding van ibr lang is stopgezet

 • Trot

  beste vhouder ik ben het met je eens maar mij werd gisteren vertelt dat de ibr besmet kalveren en koeien daar niet verhandeld mogen worden maar wel voor de export weg mogen mischien daar door nu zoveel ibr besmetting hier

 • mtseshuis

  Ja trot, en zo schieten we hier er 2x niks mee op.. Maar ook dat verplicht bestrijden is onzin, hoort er gewoon bij, kijk maar naar blauwtong, komt gewoon een keer weer terug en dan 2x zo hard...

 • rp57

  gunstig, mogen de buitenlandse kalveren dus ook niet lang rijden en dus niet naar Nederland geïmporteerd worden naar Nederlandse mesters. Kom maar op met die hoge kalverprijs ;)

 • geen boer

  @rp57 waaruit maak jij op dat buitenlandse kalveren niet meer naar hier komen? Dit is een eenzijdig Nederlandse interpretatie, iemand op het ministerie vindt hier kennelijk iets van en de CVO laat het gebeuren.
  @trot inderdaad is er dit voorjaar veel IBR/BVD uitstoot uit Duitsland naar Nederland gekomen, waar het voor problemen zorgt. Maar dat is fokvee en heeft niet zo zeer met deze nuka's te maken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.