Rundveehouderij

Achtergrond

Prima prijs voor slachtkoeien

De notering van Vee&Logistiek Nederland is vorige week donderdag stabiel gebleven.

Een O-kwaliteit slachtkoe brengt daarmee maximaal €2,75 per kilo geslacht gewicht op. Dit is een prima prijs ten opzichte van de prijs in de afgelopen 2 jaar in deze periode. Vorig jaar bracht eenzelfde koe 20 cent minder op en in 2013 lag de kiloprijs 5 cent onder het niveau van dit jaar.

De gemiddelde prijs van een dergelijke slachtkoe ligt dit jaar op €3,02 per kilo geslacht gewicht. Dit is 21 cent meer dan vorig jaar en 20 cent minder dan in 2013.

Duidelijkheid fosfaatrechten

Verwacht wordt dat er in het komend jaar meer vee beschikbaar komt voor de slacht zodra er duidelijkheid komt over de fosfaatrechten. Tot die tijd zullen melkveehouders zoveel mogelijk koeien willen blijven melken. Het aanbod van slachtkoeien kan daardoor net als in dit jaar aan de krappe kant zijn waardoor prijzen zich goed kunnen handhaven.

Zodra er meer vee komt in een korte periode kan de prijs echter ook flink dalen. Er is alleen nog weinig over te zeggen wanneer er meer duidelijkheid komt en hoeveel extra koeien er naar de slacht gaan. Over het begin van het nieuwe jaar is dan ook nog weinig te zeggen, in voorgaande jaren kwam er veel vee beschikbaar in januari maar kon de prijs zich vaak handhaven.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien Bunnik vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

Koeien
aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.