Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Prijs kruislingkalveren flink omlaag door verbod NVWA

De prijs van kruislingkalveren is dinsdag op de veemarkt in Purmerend flink gedaald. De notering geeft een daling aan van €10, maar handelaren geven aan dat zij (ook bij rechtstreekse levering) €20 tot €25 per kalf minder krijgen.

De prijsdaling wordt veroorzaakt door het exportverbod die het NVWA afgelopen vrijdag aan de sector heeft opgelegd. Transporten met kalveren bestemd voor bedrijven die op een rijafstand van 8 uur of langer liggen krijgen geen exportcertificaten meer. De kalveren moeten daardoor verdeeld worden binnen Nederland, of bestemmingen die dichterbij liggen. De export naar landen zoals Spanje en Italië bestaat voornamelijk uit kalveren met 50 procent Belgisch Blauw. Het verbod heeft dan ook de grootste gevolgen voor de prijs van deze kruislingkalveren.

Aanbod kruislingkalveren gestegen

Handelaren vrezen dat de prijsdaling nog niet voorbij is. Het aanbod van kruislingkalveren is flink gestegen door het steeds vaker insemineren van melkkoeien met Belgisch Blauwe stieren. Door dit gestegen aanbod en het wegvallen van een grote afzetmarkt, moeten de kalveren dichter bij huis geplaatst worden. Dit terwijl het aantal kalverplaatsen in de regio niet groeit. De prijs zal dan ook nog wel even last houden van het verbod en een oplossing lijkt niet een-twee-drie gevonden te zijn.

Ook de prijs van de zwartbonte kalveren daalde dinsdag in Purmerend. De prijs van een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit daalde naar €75 per stuk.

Volgende week geen kalvermarkt in Purmerend. Ook Vee&Logistiek Nederland noteert niet, omdat de handel in de week voor oud en nieuw grotendeels stil ligt. In het nieuwe jaar zal duidelijk worden wat de verdere gevolgen zijn van het verbod op de handel.

Prognose: Prijs kruislingkalveren onder druk.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de kalvermarkt in Purmerend vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijs zwartbonte stierkalveren
Aanvoer zwartbonte stierkalveren
Aanvoer roodbonte stierkalveren
Aanvoer vleesrassen

Laatste reacties

 • daan1908

  De Overheid zal er alles aan doen om de veehouders de nek om te draaien . Niets zullen ze nalaten om deze sector de vernieling in te helpen .

 • driepint

  er worden nog steeds 750.000 kalveren ingevoerd, las ik laatst in de Boerderij. Die import kan dus nu ook stoppen, zonder dat de prijs daalt

 • Martin Oldenhof

  Als de import zou stoppen zou de prijs weer kunnen stijgen.

 • haj146

  De linkse overheid heeft al jaren geprobeerd om de veehouderij met regeldruk te saneren. Nu maar verder om ze financieel te laten vallen. Waar dit weer een voorbeeld van is

 • farmerbn

  Gewoon de kalveren naar Belgie of Frankrijk brengen en een dag later naar Spanje. Dat is niet geweldig leuk voor de kalveren maar dan moet radar maar een telvisie-uitzending wijden aan deze dwaze regelzucht van de overheid.

 • mtseshuis

  @farmerbn: dat heb ik (stiekum) toen ook al direct bedacht, maar zal toch wel praktische problemen geven met exportcertificaten, quarantaine etc? Ze stoppen nu ook, dus zou eenvoudig zijn om daar ergens een boer een UBN te geven waarnaar ze kunnen worden "geëxporteerd"?

 • Vhouder

  gewoon hier in nederland afmesten als vleeskalf is plek zat voor zijn beste kalveren die blauwe alleen nog iets te duur in verhouding met holsteiners. als ze wat goedkoper zijn willen de kalvermesters ze graag hebben ook een genot om naar te kijken een kalverstal vol blauwe kruislingen.

 • mtseshuis

  @Vhouder, wat is iets? Als er nog meer af gaat, insemineren wij niet meer met blauw, want dan brengt het amper extra op, laat staan het tekort aan vrouwelijk jongvee wat gaat ontstaan over 2 jaar..

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.