Rundveehouderij

Achtergrond

Nog twee grote spelers op Britse melkmarkt

En toen waren er nog maar twee. De markt voor verse melk in Groot-Brittannië wordt vanaf deze week grotendeels bediend door twee grote spelers: Arla UK en Müller-Wiseman.

Beide bedrijven hebben buitenlandse 'roots', want Müller is Duits terwijl Arla ondanks de Britse leden in dat land nog altijd toch vooral als Scandinavisch wordt gezien.

Overname versemelkactiviteiten Dairy Crest

Müller-Wiseman heeft op Tweede Kerstdag de versemelkactiviteiten overgenomen van Dairy Crest. Die overname is al maanden geleden aangekondigd, maar werd vertraagd door een intensief onderzoek van de concurrentiediensten. Die kregen klachten van de grote supermarkten dat twee aanbieders te weinig zou zijn om van vrije concurrentie te kunnen spreken. Die bezwaren zijn uiteindelijk aan de kant geschoven waarna de transactie op 26 december bezegeld kon worden. Omdat net tijdens de lange vertraging de melkcrisis uitbrak, is de verkoopprijs uiteindelijk gehalveerd naar €55 miljoen.

'Uit de melk stappen noodzakelijk'

Voor Dairy Crest is de transactie een hele aderlating. Draaide het bedrijf tot nu toe een omzet van rond de €1,8 miljard per jaar, na de verkoop blijft daar net €630 miljoen van over. Het zuivelbedrijf wilde van de verse melk af omdat het er al jaren niet in slaagde daar winst mee te maken. In de loop der tijd zijn de verliezen zelfs tot €200 miljoen opgelopen. ''Uit de melk stappen was absoluut noodzakelijk. We hebben ook jaren naar een oplossing gezocht. Maar ik geef toe, er zijn niet veel bedrijven die twee derde van hun omzet van de hand doen,'' zegt directeur Mark Allen in de Financial Times.

Richten op ingrediënten babyvoeding

Allen wil zich nu concentreren op gedemineraliseerde wei en op galacto-oligosaccharide (GOS) voor de snel groeiende markt voor babyvoeding, waarbij de productie grotendeels wordt afgenomen door Fonterra. Vorige week kondigde het bedrijf nog aan dat het een partner, Fayrefield Foods, heeft uitgekocht in een joint venture voor de ontwikkeling van dat GOS.

Wat pure zuivel betreft blijft Dairy Crest actief in boter en kaas, waarbij het met het ook in Nederland verkrijgbare cheddar-merk Cathedral City marktleider is in het thuisland. De vraag is overigens of het bedrijf dat nog lang op zelfstandige basis zal doen. Dairy Crest is genoteerd aan de Londense aandelenbeurs, wat een overname via een bod op die aandelen niet al te moeilijk maakt. Op dit moment ligt de beurswaarde rond de €1,26 miljard, wat in overnameland geen al te hoge drempel hoeft te zijn.

Müller-Wiseman Britse marktleider met yoghurt

Müller-Wiseman krijgt er op zijn beurt enkele honderden boeren bij, waarmee het totaal op rond de 1.900 komt. Deze bij Glasgow gevestigde onderneming heette tot 2012 Robert Wiseman Dairies, maar werd toen overgenomen door de Duitse yoghurt en voedingsgigant Theo Müller AG. Het Britse bedrijf, dat 10.000 werknemers telt, is marktleider op het gebied van yoghurt en nu tweede – na Arla – bij de verse melk.

Foto: Müller-Wiseman
Foto: Müller-Wiseman

De nieuwe eigenaar is tevreden met de aanwinst, zegt topman Ronald Kers: ''Alle grote spelers op de verse melk markt werken met verlies. Drie van die spelers is dan een beetje te veel van het goede. Het leidt echter geen twijfel dat een verdere consolidatie in dit marktsegment nodig is.'' Of die nieuwe ingreep leidt tot het opnieuw sluiten van melkfabrieken of andere vestigingen van Dairy Crest of Müller-Wiseman zelf zegt hij er voorshands nog niet bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.