Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Nederlandse melk met flinke korting oostwaarts

De Nederlandse overvloed aan vloeibare zuivel blijft de spotmarkt dezer dagen negatief beïnvloeden.

Niet dat in Nederland de allerlaagste prijzen worden gescoord als het gaat om rauwe melk en melkconcentraat. Daarvoor moet je in periodes als deze in Frankrijk zijn. Maar de Nederlandse spotmarkt voor rauwe melk en concentraat is beslist niet opbeurend. Voor rauwe melk af bedrijf worden in Nederland prijzen gebeurd tussen de 10 en 14 cent, terwijl mageremelkconcentraat tussen de €800 en €950 per ton oplevert.

Melk naar Polen of Tsjechië

Een deel van de niet-verwerkbare melk van bedrijven als FrieslandCampina blijft in Nederland zelf, of gaat naar bijvoorbeeld België. Een fors deel gaat echter over de grens, en dan is het meestal met bestemming Polen. Soms ook naar Tsjechië of een ander land in die regio. Naar Italië gaat maar relatief weinig melk. Het is wel een lucratieve bestemming, maar voor de Italianen is Frankrijk dichterbij en Franse melk kan vaak nog goedkoper worden aangekocht. De spotprijs voor rauwe melk gaat daar tot 9 cent per liter, terwijl magere melk zelfs voor 2 cent per liter wordt aangeboden.

Karavaan melktankwagens naar het oosten

Feitelijk gezien is het een forse waardevernietiging, want 60 tot 70 procent van de aankoopwaarde van de melk verdwijnt in het niets, maar het is ook het lot van alle overschotten. De extreem lage prijzen zullen na de jaarwisseling ook weer snel voorbij zijn, als alle bedrijven weer normaal gaan draaien. De Nederlandse overschotten en de karavaan melktankwagens die vanuit Nederland naar het oosten gaat, zullen echter nog wel even in stand blijven, mogelijk tot half februari. De melk moet toch ergens heen.

Voldoende tankwagens groter probleem dan prijs

Probleem voor de Nederlandse verkopers is volgens hen op dit moment niet eens zozeer de lage prijs waarvoor het product weg moet, als wel het kunnen huren van voldoende tankwagens. Er moet heel veel melk weg en veel van de Poolse en Litouwse chauffeurs die dit werk doen, willen juist nu vrij zijn. Ze zijn de rest van het jaar al lang genoeg van huis.

Bekijk het prijsverloop melk af boerderij en andere zuivelnoteringen via Boerderij Op Maat

Laatste reacties

 • BioBoer

  Lekker duurzaam ook.

 • schoonvelde

  Niet zo best.....

 • Gerd

  de winst is in de straat

 • hooghoes

  Gekkenwerk

 • info104

  Alle winst die in China word verdiend gaat op deze manier verloren, hoe dom kan het zijn.
  Dan kan de fabriek wel een afnameplicht hebben, maar is dit geen overmacht, de productie was in de quotum jaren lang niet zo hoog als nu, mij verwonderd het dat de fabrieken vergunningen krijgen om zón grote uitbreiding vergund te krijgen , hier is niet tegen te bouwen. En als in 2017 er weer koeien weg moeten vanwege fosfaatrefferentie is alles voor niks geinvesteerd en is er extra afschrijving die de melkprijs weer laag houd

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.