Rundveehouderij

Achtergrond 11 reactieslaatste update:5 jan 2016

NMV: fosfaatrechten later invoeren

Laat eerst de AMvB grondgebondenheid in 2016 zijn werk doen. Pas als blijkt dat daardoor de melkveestapel onvoldoende krimpt, moeten pas onomkeerbare zaken als invoering van melkveefosfaatrechten worden doorgevoerd. Daarop zet de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) in bij de volgende sessie van de regiegroep, stelde NMV vice-voorzitter Klaas Wolters tijdens een door de NMV georganiseerde bijeenkomst over het mestbeleid.

De NMV wil daarbij vasthouden aan de teldatum van 2 juli. Die is volgens zijn juridisch adviseur ook voldoende hard om zaken in 2017 te kunnen afdwingen.

Verrekendatum verschuiven

Naast doorwerking van de AMvB pleit de NMV er ook voor om de fosfaatverrekendatum te verschuiven van 1 januari naar 1 februari, net als in de akkerbouw. Door de verrekendatum een maand op te schuiven kunnen veehouders extra VVO's regelen als:

 • onverhoopt in december via voer meer mineralen worden aangevoerd dan geraamd,
 • of als minder mineralen worden afgezet via melk en mest,
 • als in december meer voer besteld wordt,
 • of als minder melk en mest wordt afgevoerd dan vooraf geraamd.

Verhandelbaarheid via een beurssysteem

Als melkveefosfaatrechten worden ingevoerd, pleit de NMV voor verhandelbaarheid via een beurssysteem. Dat drukt de gemiddelde prijs van de rechten ten opzichte van een systeem van vrije handel.

Laatste reacties

 • MarkvIngen

  Mee eens, laat de AMvB zijn werk doen wat toch een verkapte grondgebondenheids regel is.
  Als er over 2 of 3 jaar echt te veel mest is voor de grond in nederland kunnen er aanvullende regels komen en dan als eerste ophogen van de toegestane fosfaatgift per hectare

 • alco1

  Er zijn ongetwijfeld een paar boeren met latente ruimte binnen de AMvB, die dit invullen met meer koeien.
  Wat moet je daarmee als niet aan het plafond wordt voldaan?. Terug naar 2 juli????
  Die van Dam moet eerst het plafond maar eens even bespreken.
  Dan de schotten tussen de sectoren.

 • Schraar

  Klinkt mooi de AMvB zijn werkt laten doen en nog geen fosfaatrechten, maar dat gaat het probleem niet oplossen en betekend nog een jaar in onzekerheid.
  Zoals Alco al aangeeft kunnen boeren met latente ruimte hierbinnen nog doorgroeien en in hoeverre groeiers koeien opruimen moet ik nog zien. Iedereen zal toch eerst gaan proberen op de één of andere manier grond op naam erbij te krijgen.
  Het beste is om nu gewoon knopen door te hakken, hoe pijnlijk dan ook voor sommigen zal zijn. Dan weet iedereen waar hij aan toe is en waar hij naar toe kan werken (of niet). Niets zo erg als onzekerheid.
  En inderdaad de schotten tussen de sectoren uit. Als (niet benutte) fosfaatruimte uit andere sectoren gekocht kan worden zullen de fosfaatrechten helemaal niet zo duur hoeven te worden en kan het allemaal wel mee vallen.

 • DJ-D

  Alle mest die verbrand en geëxporteerd wordt niet meetellen. Kom je ook al een heel eind. Gewoon overleggen met Brussel. Gaat toch om waterkwaliteit? Of is er de vegetariërs binnen de pvda iets toegezegd door de vvd? En willen ze daarom de weg naar Brussel niet nemen? Vind het allemaal heel vreemd. Problemen oplossen die er niet zijn!

 • mtseshuis

  @DJ-D: Zo moet het natuurlijk zijn, is van de zotte dat ze dat niet meetellen! Problemen oplossen die er niet zijn, spijker op z'n kop!

 • DJ-D

  Ja en ik snap allemaal wel dat het iets is wat ze jaren geleden met de derogatie onderhandelingen hebben afgesproken en dat ze daar dan zogenaamd niet omheen kunnen, maar doe dan het kwartje van kok maar terug. Als de pvda zo standvastig en zogenaamd 'correct' is.

 • janus180

  Inderdaad, het plafond is onzin. Met mestverwerking is dit allang achterhaald. Alleen AMvB grondgebondenheid is voldoende en kunnen we ook mee werken. Kostprijs omhoog jagen met fosfaatrechten hebben we niets aan en werkt averechts voor de nederlandse melkveehouderij.

 • Kuijstermans

  Onrealistisch plan van de NMV De AMvB grondgebondenheid zal niet leiden tot inkrimping van de melkveestapel, zeker niet na de laatste aanpassing(niet rekenen met strengere ha normen) Vraag het maar na bij diegenen die al veel berekeningen op bedrijfsniveau gemaakt hebben.
  De meeste bedrijven kunnen nu nog groeien en diegene die dat niet kunnen zoeken wel een oplossing. Als de regionale kringlopen ook nog geaccepteerd dan is het hek helemaal van de dam.
  Het beste is om verantwoording te nemen en knopen door te hakken mbt de fosfaatrechten. Niets is zo slecht als onzekerheid , voor de individuele bedrijven en voor heel de sector. Het is gemakkelijk een moeilijke beslissing vooruit te schuiven maar daar maak je de problemen alleen maar groter mee.
  Nog een paar redenen waarom de AMvB onvoldoende effect zal hebben.
  Je mag als bedrijf in het referentie jaar 2014 kiezen voor forfetair ook al doe je aan de bex mee. In 2016 en later mag je wel met bex rekenen, je kunt dan ook als intensief bedrijf stijgen in fosfaatproduktie zonder extra grond te hoeven verwerven. Dit verhoogt wel de nationale fosfaatproduktie.
  De stoppers stellen het einde van het bedrijf uit omdat ze wachten op de invoering van de fosfaatrechten. Hierdoor zakt de produktie ook niet.
  Twee tips voor het NMV bestuur:
  Laat je plannen eerst doorrekenen door een deskundige.
  Probeer samen met LTO de regionale grondgebondenheid geaccepteerd te krijgen door het ministerie.

 • Foxxy

  Best aannemelijk

  Varkens + koeien + pluimvee + x (overige fosfaat -uitscheiding in Nederland) = 100% fosfaat uitscheiding

  Laat de overheid eerst getal x even uitrekenen, zodat we in beeld hebben in hoeverre de 3 sectoren verantwoordelijk zijn voor de fosfaat uitscheiding!

  Waterschappen claimen al jaren dat water de landbouw gebieden schoner verlaat dan dat het de landbouw gebieden binnen komt!

  Er is (volgens mij) slechts 1 rioolzuivering die fosfaat terug wint! (wat gebeurt er bij de andere installaties?)

  Waarschijnlijk zijn de 3 voor genoemde sectoren voor minder dan 50 % verantwoordelijk voor de fosfaat uitscheiding in Nederland! Zo niet, laat ze dat dan eerst maar aantonen!

 • Foxxy

  Rechts-ongelijkheid :

  Waarom zouden wij per 2 juli niet meer mogen groeien in aantal dieren, terwijl een burger er zomaar een hond bij mag nemen? Ook die organismen scheiden fosfaat uit!

  Feitelijk gewoon discriminatie!

  Juridisch bijzonder onhoudbaar!

 • Zandboertje

  Gejammer. Er moet ingegrepen worden. Dan maar direct en goed. Dit gezeur gaat net zolang door als de uitstel. Andere sectoren hoor je er niet half zoveel over als hen ditzelfde overkomt. Afschuiven en rekken zijn stinkende heelmeesters. De andere sectoren hebben hun portie al gehad. Dan niet afkopen maar accepteren.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.