Rundveehouderij

Achtergrond

Melkveebedrijf op mooie locatie

In het hart van Frankrijk staat een goed onderhouden melkveebedrijf te koop. Het bedrijf ligt op een bijzonder goede locatie.

In het departement Nièvre, in de omgeving Cosne-Cours-sur-Loire, staat een melkveebedrijf te koop met een melkleverantierecht van 850.000 kilo melk en 120 hectare grond in gebruik. Er staan op het bedrijf 100 melkkoeien en 100 stuks jongvee, die zijn bij de koop inbegrepen. Het bedrijf is bij de tijd, royaal opgezet en maakt een verzorgde indruk.

Het bedrijf ligt in het midden van Frankrijk, op ruim zes uur rijden van Utrecht. Opvallend is de vrije ligging. Het dorp met de belangrijkste winkels en een lagere school ligt op 3,5 kilometer afstand. Bij dit dorp is ook een oprit naar de snelweg A77. De grotere stad Cosne-Cours-sur-Loire bevindt zich op 15 kilometer afstand. Voor Franse begrippen dichtbij.

De melk wordt geleverd aan Sodiaal. Een grote melkfabriek van deze coöperatie staat op 15 kilometer van het bedrijf. In Frankrijk fluctueren de melkprijzen minder dan in Nederland. In september was de melkprijs van Sodiaal voor standaardmelk met 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit € 36 per 100 kilo, dus fors hoger dan van FrieslandCampina. Op de top van de melkprijzen in 2013-’14 was dat
andersom.

De eigenaar heeft 120 hectare grond in gebruik, waarvan 57 hectare in eigendom. De percelen liggen vlakbij het bedrijf.
De eigenaar heeft 120 hectare grond in gebruik, waarvan 57 hectare in eigendom. De percelen liggen vlakbij het bedrijf.

 

57 hectare eigendom

Van de grond is 57 hectare huiskavel in eigendom; de rest van de gronden zijn meerjarige pacht en 12 hectare is losse pacht. De meeste grond ligt in grote oppervlaktes dichtbij het bedrijf. De huiskavel is deels gedraineerd en beregening is mogelijk. De grond is te omschrijven als zanderige, kalkhoudende leemgrond. De bedrijfstoeslag over 2015 bedraagt € 38.000.

Op het erf staat een zesrijige, half open ligboxenstal die plaats biedt aan 110 koeien. De ligboxenstal is gebouwd in 1990 en gerenoveerd in 2010. De koeien lopen op een dichte vloer met automatische mestschuiver. Een mestscheider maakt een droge fractie die gebruikt wordt bij het instrooien van de boxen. Aan de buitenzijde van de stal staan twee melkrobotten uit 2010.

Het jongvee is gehuisvest in (nieuwe) eenlingboxen en groepshokken op stro. In dezelfde ruimte bevindt zich ook de graanopslag. Er is een pletter om eigen meel te maken, die gemakkelijk is te lossen in de voermengwagen. Het grotere jongvee en de droge koeien staan in een grote kapschuur met ruime hokken.

Bij het bedrijf staan twee vrijstaande woningen. Beide hebben vijf slaapkamers. Eén van de huizen is ­te verbouwen tot twee kleinere wooneenheden; in de omgeving is vraag naar tijdelijke woonruimte.

Beperkt gemechaniseerd

Het bedrijf is opvallend beperkt gemechaniseerd. Net als in veel Franse regio’s is er een werktuigencoöperatie (Cuma) waar de voormalige eigenaar bij aangesloten is. Op het bedrijf zijn een trekker, verreiker, strohakselaar en een getrokken maaier aanwezig, allemaal bij de koop inbegrepen. De parttime medewerker zit in een pool; hij is in dienst van een groep ondernemers en werkt de helft van de tijd op dit bedrijf.

Het bedrijf is een eenmansbedrijf en bij koop zijn er volgens de makelaar geen juridische of fiscale belemmeringen. De vraagprijs voor het object is € 1.785.000, inclusief makelaarskosten.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.