Rundveehouderij

Achtergrond

Import nuka's daalt en meeste komen uit buurlanden

De Dierenbescherming wil een eind aan langeafstandtransporten van kalveren. Feit is dat 80% van de geïmporteerde kalveren binnen de zo gewenste 8-uursgrens vandaan komen. De groeiende melkveestapel drukt de import nog wel verder.

De kalversector moet stoppen met de langeafstandtransporten van nuchtere kalveren. Dat stelde de Dierenbescherming eerder deze week in een uitzending van EenVandaag. Dierenbescherming-directeur Frank Dales wees er ook op dat er na de afschaffing van de melkquotering meer kalveren beschikbaar zijn in Nederland, België en Duitsland. Reden om de invoer uit Oost Europese landen te stoppen.

Meeste kalveren uit omringende landen

De importcijfers van RVO.nl laten zien dat het met de import van kalveren uit Oost-Europese landen niet zo hard loopt als in de EenVandaag-uitzending lijkt. Dit jaar zijn er tot en met november in totaal 752.729 kalveren ingevoerd. Daarvan waren er 107.846 afkomstig uit Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië en Slowakije. Dat is niet meer dan 14 procent van de totale import. De meeste kalveren zijn al afkomstig uit de omringende landen België, Luxemburg, Duitsland en Denemarken. Op een deel van Denemarken na reizen deze kalveren niet meer dan 8 uur.

Import uit Oost-Europa droogt op

Net na de eeuwwisseling waren de Oost-Europese landen in trek om kalveren te kopen, die kalveren waren immers goedkoop. Inmiddels zijn kalveren uit die landen minder interessant geworden. De import uit bijvoorbeeld Roemenië en Slowakije is vrijwel opgedroogd en ook Tsjechië speelt nog maar een beperkte rol.

De import uit Ierland blijft echter wel rond de 40.000 kalveren schommelen. Die import zal voor de Dierenbescherming een discussiepunt blijven omdat de kalveren ruim boven de zo gewenste acht uur op transport zijn.

Totale import daalt

Dat de Nederlandse melkveehouderij groeit, is duidelijk merkbaar in de importen. In 2011 piekte de kalverimport nog met net geen 900.000 kalveren, in 2014 lag de import met 847.827 al 5 procent lager. Met nog een maand te gaan staat de teller voor dit jaar op  752.729. Laat daar voor december nog eens zo'n 60.000 kalveren bij komen, dan blijft de totale import steken bij een kleine 820.000 kalveren. Dat zou neerkomen op 20.000, ofwel opnieuw een kleine 5 procent minder dan het jaar ervoor. Gezien de forse stijging van de melkveestapel dit jaar is dat niet onwaarschijnlijk.

Melkveewet

Een verdere groei van de Nederlandse veestapel kan door de nieuwe wetgeving voor de melkveehouderij afgeremd worden, maar dan blijven de veestapels in de omringende landen nog wel groeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.